Univerzitet u Beogradu, naš najstariji i najveći univerzitet danas obeležiće 13. septembra 206 godina postojanja.


Na svečanosti u Kapetan-Mišinom zdanju, gde je smešten Rektorat UB, biće dodeljene nagrade najboljim studentima i priznanja novoizabranim profesorima emeritusima.

Dan Univerziteta obeležava se u znak sećanja na taj datum iz 1808. godine, kada je Dositej Obradović, glavni "nadziratelj" - upravnik učilišta, ministar prosvete održao prvo predavanje u tadašnjoj Visokoj školi, koja je radila do 1813. godine.

Dve godine kasnije, Dositej otvara Bogosloviju, a nakon što Turci pale impozantnu biblioteku Beogradskog učilišta 1813. godine, usledilo je povlačenje Visoke škole u Kragujevac i osnivanje tamošnjeg Liceja 1838. godine. Licej je premešten u Beograd 1841. godine, a 1863. godine se transformiše u Veliku školu.

Sa tri fakulteta (Pravni, Filozofski i Tehnički), Velika škola je smeštena u zgradu koju je jedan od najpoznatijih Srba toga doba, Miša Anastasijević, poklonio svom otečestvu, gde je danas Rektorat. Donošenjem prvog Zakona o Univerzitetu 1905. godine, Velika škola je proglašena za Univerzitet u Beogradu. Zakonom donetim iste godine zajamčena je autonomija univerziteta i proklamovano da su nastavnici "slobodni u izlaganju".

Godine 1920. osnovana su još tri nova fakulteta, Medicinski, Bogoslovski i Poljoprivredni, a u međuvremenu i ostale ustanove.
Univerzitet je prekinuo rad 1941. godine, kada je zemlja okupirana nemačke vojske, a posle oslobođenja, pod okriljem beogradskog Univerziteta obrazovali su se univerziteti u Novom Sadu, Nišu, Prištini, Kragujevcu...

Od kraja pedesetih godina organizovane su postdiplomske studije za sticanje akademskog naziva magistra nauka, koji je od 1966. godine postao preduslov za prijavljivanje doktorske disertacije.

Univerzitet je danas u članstvu Evropske i Međunarodne asocijacije univerziteta, a uključio se i u različite oblike međuuniverzitetske saradnje.

Tagovi

Nemate prava da postavite komentar.

„Možemo učiniti sve što poželimo ako se dovoljno dugo držimo te stvari.“
Helen Keler

Facebook grupe

Studenti Mašinskog fakulteta u Beogradu
Pridružite se!
Brucoši 2018/19
Mašinski fakultet Beograd
Pridružite se!
II godina 2018/19
Mašinski fakultet Beograd
Pridružite se!
III godina 2018/19
Mašinski fakultet Beograd
Pridružite se!

Anketa

Da li će se kvalitet nastave poboljšati povećanjem školarina?

Nastava