Nezadovoljni izmenama Zakona o visokom obrazovanju, studenti iz svih univerzitetskih centara održaće protest početkom oktobra u Beogradu.


Protest će trajati dok vlada ne donese uredbu kojom će u narednoj školskoj godini biti vraćeno šest ispitnih rokova, kao i apsolventski staž u trajanju od godinu dana, tokom kojeg redovni studenti zadržavaju budžetski status.

Prema rečima Danila Jeremića, predsednika Studentske konferencije univerziteta Srbije (SKONUS), studenti traže i da se akademcima koji su fakultet upisali 2006. produži rok još dve godine da okončaju studije.

- Reč je o prvoj generaciji bolonjaca koji po izmenama zakona treba da završe fakultet do kraja septembra. U nacrtu izmena zakona je bilo predviđeno da se taj rok produži, ali ne znamo zašto se u međuvremenu odustalo. Apsurdno je da Ministarstvo prosvete starim studentima produžava rok za završetak studija dve godine, a to ne dozvoljava onima koji su kasnije upisali fakultet – kaže Jeremić. On ističe da je SKONUS tražio hitan sastanak sa premijerom Aleksandrom Vučićem, jer se resorni ministar Srđan Verbić oglušio o njihove pozive i dodaje da je Verbić prvi ministar koji je prekinuo dugogodišnju praksu da se pri donošenju zakona iz oblasti visokog obrazovanja konsultuju relevantni studentski predstavnici.

Kako saznajemo, protest studenata trebalo bi da bude održan između 1. i 5. oktobra.

Tagovi

Nemate prava da postavite komentar.

„Drveće koje sporo raste ima najslađe plodove.“
Molijer

Facebook grupe

Studenti Mašinskog fakulteta u Beogradu
Pridružite se!
Brucoši 2018/19
Mašinski fakultet Beograd
Pridružite se!
II godina 2018/19
Mašinski fakultet Beograd
Pridružite se!
III godina 2018/19
Mašinski fakultet Beograd
Pridružite se!

Anketa

Da li će se kvalitet nastave poboljšati povećanjem školarina?

Nastava