Studentsko vrednovanje pedagoškog rada nastavnika i saradnika na Mašinskom fakultetu Univerziteta u Beogradu će se počev od školske 2014/2015. godine i na dalje obavljati elektronskim putem. Anonimno ili ne? Uslov za narednu godinu?


Na taj način će svi aktivni studenti sprovesti vrednovanje, a sam postupak je anoniman (??) i efikasan. Vrednovanje možete da obavite počev od 21.-og i zaključno sa 30.-tim septembrom prijavom na Studentski servis sa vašim korisničkim imenom i lozinkom.

Vrednovanju se pristupa iz menija sa leve strane preko stavke "anketa" gde se nalaze se linkovi za popunjavanje obrazaca za svakog nastavnika i saradnika i svaki predmet koji ste pohađali u toku školske godine. Ukoliko vam je na nekom predmetu nastavu držalo više nastavnika i asistenata, popunite obrazac samo za nastavnika rukovodioca predmeta i asistenta kod koga ste imali najveći broj časova.
Obavljeno vrednovanje je uslov za upis naredne školske godine ili završetak poslednje godine studija
. (!?)


Ovo je bila zvanična vest sa fakulteta, a sada malo kako mi to vidimo.

Sve ovo zvuči lepo, ali kako živimo u 21. veku, i vrapci na grani znaju da prilikom svakog logovanja na bilo koji sistem, sistem beleži korisničko ime i lozinku kao i sve vaše aktinovsti na vašem nalogu. Ne vidimo razlog zbog koga je Anketa postavljena za popunjavanje putem Studentskog servisa. Logovanjem na sistem preko koga direktno pristupate anketi ostavljate i trag u sistemu anketiranja, tako da postoji velika verovatnoca da ce svaka vaša ocena i svaki vaš komentar ostati ubeleženi i vezani za vaše korisničko ime. Naravno ovo je samo pretpostavka, jer sve suprotno bi morali biti jasno objašnjeno.

Ovo ne znači da će ti isti popunjeni podaci kasnije biti upotrebljeni za ili protiv vas, ali...
Zašto bi bilo ko ostavio bilo kakav trag koji vodi do određenog korisničkog imena u anonimnoj anketi?

Takođe, postavlja se i pitanje zbog čega je ova anketa uslov za upis u narednu godinu studija?


Da, prava i obaveze studenta između ostalog je i da učestvuje u vrednovanju kvaliteta nastave i nastavnika na način predviđen opštim aktom Univerziteta i Fakulteta.
Takođe Student je dužan da učestvuje u vrednovanju kvaliteta studijskih programa, nastave, nastavnika, saradnika i službi Fakulteta na način predviđen opštim aktom Univerziteta i Fakulteta, ali nigde ne piše da je to i uslov za upis naredne godine studija.
Da li student koji ne popuni anketu neće moći da upiše narednu godinu studija, u najboljem slučaju, iako ima prosek ocena 10?

Jedno od pitanja koje se još postavlja jeste i šta se dešava sa profesorima i predmetima koji su najslabije ocenjeni? Praksa je pokazala da se ništa preterano ne menja u načinu predavanja i ispitivanja pojedinih predavača.

Slažemo se i podržavamo odluku Uprave fakuleta da se ceo proces automatizuje i da se upotreba popunjavanja papira olovkom u ovakve svrhe izbaci ali mnogo je nejasnoća i čudnih odluka kako bi ova "anonimna anketa" trebalo biti sprovedena. 
Smatramo da je ovo pitanje za Studentski parlament. Znamo da je aktuelni saziv studentskog parlamenta na "vlasti" još 10 dana i da od 1.oktobra na dužnost stupa novi, ali to ih ne opravdava da raščiste ovu zbrku.

studentsko-vrednovanje-2015-1
studentsko-vrednovanje-2015-2

Tagovi

Komentari  

+3 #1 DP 21-09-2015 21:56
Pa da li ste vi normalni! Em je to kao fora uslov, em jos sistem nece da prodje, navodno ne valja odabrani nastavnik!!!

A na sve to, za svakog ponaosob, pa celu noc da provedem popunjavajuci.
Sa Mastera, i mog smera (VAZ) svi profesori dobijaju inace visoke ocene, jedino Cvetko iz fluida dobija ocajno lose i to ninasta ne utice.
S tim u vezi, upravo fakulteta, ne pada mi napamet da popunjavam anketu!
S postovanjem

Nemate prava da postavite komentar.

„Putovanje od hiljadu milja počinje jednim korakom.“
Lao Ce

Facebook grupe

Studenti Mašinskog fakulteta u Beogradu
Pridružite se!
Brucoši 2018/19
Mašinski fakultet Beograd
Pridružite se!
II godina 2018/19
Mašinski fakultet Beograd
Pridružite se!
III godina 2018/19
Mašinski fakultet Beograd
Pridružite se!

Anketa

Da li će se kvalitet nastave poboljšati povećanjem školarina?

Nastava