Da stvari u studentskom organizovanju ne funkcionišu to smo znali, ali da je otišlo toliko u krajnost teško smo poverovali.



Kako je danas objavljeno na FB stranici SSMF-a, Studenta prodekana Mašinskog fakulteta bira Savet Mašinskog fakulteta?

ssmf spmf 2014

Uvidom u Poslovnik o radu Studentskog parlamenta našli smo član koji kaže:
Član 12.

Studenta prodekana Studentskog parllamenta bira Savet fakulteta Mašinskog fakulteta Univerziteta u Beogradu na predlog Studentskog parlamenta .
Kandidat za studenta prodekana mora da ispuni sledeće uslove:
- da bude student Mašinskog fakulteta
- da nije prekršio pravilnik o disciplinskoj odgovornosti studenata.

Prvo nameće se pitanje o validnosti i ispravnosti ovog Poslovnika. Da li je on sačinjen da brani prava studenata ili da se dodvorava Upravi fakulteta?
Student prodekan na predlog Studentskog parlamenta? Studenti jesu birali na aprilskim izborima članove Studentkog parlamenta, ali ne i samog Studenta prodekana. Na pitanje o tome ko treba da bude Student prodekan, odgovor bi morali dati isključivo studenti, tajnim glasanjem na zasebnim izborima, za jednog od ponuđenih kandidata a ne grupa "drugara iz klupe" kao što je ovde slučaj.

Prvo bi trebalo da bude objavljen poziv za prijavu zainteresovanih kandidata na mesto Studenta prodekana. Na taj poziv trebalo bi da mogu da se jave svi studenti koji ispunjavaju kriterijume. Zatim, kandidati za Studenta prodekana moraju imati rok za prijavu, da popune izbornu dokumentaciju u kojoj bi trebalo da se navede sve o samom Studentu prodekanu. Ipak studenti MF-a moraju da znaju ko bi trebao da ih predstavlja.

Na većini fakulteta Univerziteta u Beogradu, održavaju se izbori za Studenta prodekana pod potpuno transparentnim okolnostima. Ide se do te mere da budući student prodekan mora da prikupi 100 potpisa studenata koji ga podržavaju, da nije obnovio ni jednu godinu studija i da ima prosek ocena preko 8.5. Naravno, biraju ga studenti na izborima. Jedino na Mašincu ne.

Studenti političari su se zaigrali, pa tako dele funkcije između sebe kao da je taj parlament njihovo vlasništvo. 

Da li je gore pomenuti bio jedini kandidat? Ako nije, ko su bili protiv kandidati i sa kojim referencama? Ako jeste, a verovatno jeste, zašto je uopšte i bilo tajnog glasanja? Da li na ovaj način Savet fakulteta direktno bira podobne saradnike iz studentskih redova i na taj način sprečava da se vidi objektivno stanje i slika studentskih problema?

Koliko znamo, Uprava fakulteta ne bi smela da ima nikakvog uticaja na odabir studentskih predstavnika, pogotovu ne u radu Studentskog parlamenta.

Ne menjajte kanal, na pravom ste mestu!

Tagovi

Komentari  

-2 #6 sportisti 31-10-2014 21:22
Ako vas pamcenje slabo sluzi, sportisti kada god su ucestvovali na izborima oni su pobedili. 3 puta ucestvovali, 3 puta i pobedili, a ucestvuju samo onda kada zakljuce da treba da prekinu seriju SSMF-a, tj onda kada se ovi toliko opuste pa bas bas nista ne rade. Ovde godine sportisti nisu ucestovali na izborima, tako da nas potpuno ne zanima ko je u parlamentu i sta se tamo radi. To sto povezujete sportiste sa ovim portalom, to je opet vas problem.
+2 #5 Masinka 31-10-2014 13:28
Nije mi jasno zasto vi sportisti ceo zivot hejtujete nekog? Ako mislite da imate bolji kadar, da ste pametniji, da cete bolje raditi, zasto se jednostavno ne kandidujete za izbore? Pa ako studenti smatraju da cete biti bolji od saveza neka glasaju za vas, jednostavno je.
-4 #4 Saradnik 30-10-2014 20:36
Prosek na OAS: 6.66! Master studije jos nije zavrsio.
+5 #3 Savezovac 30-10-2014 18:52
Pogresili ste, veci mu je prosek, ako vas bas toliko zanima, provericu pa cu tacno vam javiti :) A drago mi je da pratite likove i dela clanova saveza, za dobrim konjem prasina se dize. Pozdrav! :)
-6 #2 saradnik 30-10-2014 08:23
Student prodekan sa prosekom 6.66? Prodekan? Ej bre...

A vi ste idalje frustrirani sportistima i time da oni odrzavaju ovaj sajt? U kom veku vi zivite? Uzivajte u licnim frustracijama, pozdrav! :)
+11 #1 Savezovac 29-10-2014 21:51
Cemu ta frustracija medju vama sportistima? Ukoliko vam nisu jasne neke stvari oko studentskog organizovanja, slobodno pitajte. Student prodekan je ove godine izabran na isti nacin kao i prosle, kada je prodekan bio student iz redova sportskog udruzenja. Pitam se zasto ste tada cutali? Studenta prodekana bira Savet fakulteta na predlog Studentskog parlamenta, lepo vam pise u clanu ne vidim sta vam tu nije jasno!? Ove godine je, kao i prosle, parlament predlozio samo jednog kandidata, pa se na Savetu tajnim glasanjem izmedju clanova saveta glasalo za ili protiv ovog predloga parlamenta. To tako funkcionise vec godinama unazad. A druga stvar, svaki fakultet, Studentski parlament, ima potpunu autonomiju, i moze da funkcionise onako kako oni misle da je najbolje. Pravilnik o radu Studentskog parlamenta se nije menjao nekoliko godine, tako da cemu ti izlivi ljubomore sada kada je prodekan covek iz redova Saveza studenata?
Uzivajte u licnim frustracijama, pozdrav! :)

Nemate prava da postavite komentar.

„Moja najveća briga nije jesam li pao na nekom zadatku, nego jesam li zadovoljan padom.“
Abraham Linkoln

Facebook grupe

Studenti Mašinskog fakulteta u Beogradu
Pridružite se!
Brucoši 2018/19
Mašinski fakultet Beograd
Pridružite se!
II godina 2018/19
Mašinski fakultet Beograd
Pridružite se!
III godina 2018/19
Mašinski fakultet Beograd
Pridružite se!

Anketa

Da li će se kvalitet nastave poboljšati povećanjem školarina?

Nastava