Predstavnici studenata i savetnik Ministarstva Milovan Šuvakov nisu postigli dogovor o zahtevima studenata. Razgovori se nastavljaju u četvrtak. Oko 2.000 studenata protestovalo u Beogradu. Protesti su održani i u Novom Sadu i Kosovskoj Mitrovici.


Kako mediji prenose ni jedna strana nije želela da odstupe od svojih stavova, tako da će se razgovori biti nastavljeni u četvrtak.

Sa predstavnikom ministarstva Milovanom Šuvakovim razgovarao je predsednik Studentske konferencije univerziteta Srbije Danilo Jeremić.

Jeremić je pre sastanka rekao studentima da danas protestuju i kolege u Novom Sadu i Kosovskoj Mitrovici, a sutra i u Novom Pazaru.

Najavio je da će, ukoliko današnji razgovori ne uspeju, u ponedeljak, 13. oktobra, u Beogradu ponovo biti održan protest.

„Ne može da se donosi zakon ako se ne pita 240.000 studenata“, rekao je Jeremić i dodao da Ministarstvo prosvete svojim izjavama pokušava da razjedini studente.

Studenti nezadovoljni usvojenim izmenama Zakona o visokom obrazovanju, a pre svega ukidanjem apsolventskog staža i manjim brojem ispitnih rokova izašli su danas na ulice Beograda i Novog Sada.

Na protestu su se mogli videti transparenti na kojima je pisalo „Kad nepravda postane zakon, otpor postaje dužnost“, „Koga lažete“ i „Zašto opet mi“.

SKONUS je ranije danas saopštio da Ministarstvo ne treba da bude začuđeno protestom studenata, jer se ministar više puta tokom leta oglušio o njihove pozive na razgovor o zakonskim izmenama.

Postavlja se pitanje da li "savetnik ministra" uopšte ima ovlašćenja da izađe u susret zahtevima studenata i da li uopšte ima smisla pričati sa njim.

Ipak, očekujemo da će se u nastavku pregovora doći do rešenja. Ukoliko se to pak ne desi, čekaju nas novi protesti, a na njima će se možda pojaviti dovoljno veliki broj studenata koji će naterati možda čak i nekog ministra da svoju cenjenu pozadinu digne iz fotelje i da sedne za isti sto sa studentima.

Tagovi

Nemate prava da postavite komentar.

Anketa

Da li će se kvalitet nastave poboljšati povećanjem školarina?

Nastava