Oko 500 studenata Beogradskog univerziteta protestovalo je juče u centru Beograda zbog izmena Zakona o visokom obrazovanju. Studenti su protestovali i u Nišu.


Studenti su najavili veliki protest za 15. oktobar.

Neki od beogradskih studenata su s platoa ispred Filozofskog fakulteta prošetao do Skupštine Srbije i potom su se vratili na plato, gde će, prema rečima Marka Šovića iz "Studentskog fronta", biti održan zbor i doneta odluka o daljim aktivnostima.

Studenti traže da u školskoj 2014/2015. godini bude šest obaveznih ispitnih rokova, umesto pet, kao i da oni koji su upisani u prvu godinu studija školske 2010/2011. imaju pravo da se finansiraju iz budžeta godinupo isteku redovnog trajanja studija, rekao je Šović Tanjugu. 

Akademci se protive i smanjenju kvota za upis na master studije, rekao je Šović i naveo da akademci traže i da započne rad na novom Zakonu o visokom obrazovanju i da ta asocijacija insistira na zakonu koji bi podrazumevao potpuno besplatno visoko obrazovanje, finansirano iz budžeta. 

Studentski front insistira i na reformi sistema studentskog predstavništva, koje podrazumeva uvođenje studentskih zborova i delegatskog sistema s predstavnicima koje delegira zbor i koji su smenjivi u svakom trenutku, rekao je on. 

Tokom protesta saobraćaj je u centru Beograda bio otežan, a ranije danas na popularnom platou protestovao je i deo studenata Filozofskog fakulteta. 

Oni su od uprave zahtevali da se ukine naplata prijavljivanja godine studentima s više od 60 bodova, vraćanje budžetski finansirane produžene godine za sve studente koji su na budžetu upisali četvrtu godinu. 

Članovi "Studentskog fronta" su polovinom maja upali u zgradu Rektorata UB i tu ostali čitavu noć, a sutradan na konferenciji saopštili da traže besplatno školovanje. 

I u centru Niša danas su protestovali akademci, čije je neformalno okupljanje inicirao student Ekonomskog fakulteta Mihajlo Pavlović. 

Niški studenti takođe traže da se ne smanjuje broj ispitnih rokova, kao i regulisanje apsloventskog staža na povoljniji način kako ne bi gubili pravo na menzu i studentski dom. 

Studenti su nezadovoljni zbog odluke o ukidanju apsolventskog staža koja pogađa sada one upisane 2010/11. godine i navode da ih prilikom izmena i dopuna Zakona o visokom školstvu niko nije pozvao da iznesu svoje mišljenje.

Tagovi

Nemate prava da postavite komentar.

Anketa

Da li će se kvalitet nastave poboljšati povećanjem školarina?

Nastava