SKONUS, krovno predstavničko telo studenata Srbije, kako sebe nazivaju, pozvao je studente na masovne proteste u većim univerzitetskim gradovima. Povod za ove proteste su Izmene i dopune zakona o visokom obrazovanju koje su učinile neizvesnim završetak školovanja apsolvenata (generacije upisane 2010).


Dakle, nakon višegodišnjeg kontinuiranog degradiranja visokog obrazovanja, studentski "predstavnici" su rešili da dignu glas, najviše zbog toga što su priterani uza zid i što svaki student državnih univerziteta upire prstom u njih. Dakle, gospoda su izašla iz jazbina, i skrenuli fokus sa ekskurzija, putovanja, kvazi-projekata i raznih "jada" na prave studentske probleme. Još jednom koristimo priliku da podsetimo da se ove izmene najavljuju jako dugo, i da su usvojene pre mesec dana. Ipak, trebalo je da dođe poslednji trenutak da dođe do reakcije.

Protest u Beogradu je zakazan za utorak, 7. oktobar 2014, u 12 časova, ispred zgrade Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja (Nemanjina 22-26).

Dakle dobili smo reakciju zvaničnih predstavnika. U njoj, osnovni zahtevi su da ostane 6 ispitnih rokova u predstojećoj školskoj godini i rešavanje pitanja apsolventskog staža. Pri tom, svi navedeni zahtevi su samo oni elementarni i neuspeh pri njihovom ostvarivanju bi bio katstrofalan. Zato nam ostaje da se molimo da će predstavnici SKONUS-a imati dovoljno integriteta da istraju u zahtevima i ne pristanu na neki truli, pola-pola, kompromis.

I pored toga što je rad SKONUS-a katastrofalan (bolje rečeno nepostojeći), MASINAC.org vas poziva da podržite kolege i odete na protest jer je ovo jedinstvena prilika da nešto promenimo.

Tagovi

Nemate prava da postavite komentar.

Anketa

Da li će se kvalitet nastave poboljšati povećanjem školarina?

Nastava