1. oktobra svake godine, sa upisom novih studenata i prvim danom predavanja na dužnost stupa i novi saziv Studentkog parlamenta.



Predsednik, potpredsednik i sekretar Studentskog parlamenta biraju se na prvoj konstitutivnoj sednici Studentskog parlamenta iz reda njegovih članova.
Odluku o izboru i razrešenju predsednika, potpredsednika i sekretara Studentskog parlamenta donosi većina od ukupnog broja članova javnim glasanjem – prozivkom.
Izbor Studenta prodekana su provlači kroz celu priču godinama unazad na Mašincu pod čudnim okolnostima, skrivenim informacijama o datumu i mestu održavanja izbora, itd. Naravno sve ovo dole navedeno je preuzeto iz pravilnika o radu Studentskog parlamenta MF-a.

Neke od dužnosti Predsednika parlamenta su:
  1. organizuje, saziva i rukovodi sednicama Studentskog parlamenta;
  2. zastupa i predstavlja Studentski parlament van fakulteta;
  3. potpisuje akte koje donosi Studentski parlament i stara se o njihovom sprovođenju;
  4. rukovodi radom Predsedništva Studentskog parlamenta;
  5. podnosi izveštaj o radu Studentskog parlamenta;
  6. obavlja i druge poslove utvrđene opštim aktima Univerziteta i ovim poslovnikom.
Uprošćeno: dužan je da organizuje, prati i sprovodi planove Studentskog parlameneta


Neke od dužnosti Potpredsednika parlamenta su:
  1. organizuje i vodi poslove u određenim oblastima za koje ga predsednik ovlasti;
  2. učestvuje u radu Predsedništva Studentskog parlamenta;
  3. zamenjuje predsednika u njegovom odsustvu.
Uprošćeno: menja Predsednika i sprovodi ono što mu isti naloži


Par reči o Studenetu prodekanu:

Studenta prodekana Studentskog parlamenta bi trebalo da biraju studenti Mašinskog fakulteta na neposrednim izborima. Koliko znamo ovi izbori nisu održani, što nam govori da postoji moguća neregularnost u slučaju izbora Studenta prodekana u ovoj školskoj godini.

Kandidat za studenta prodekana mora da ispuni sledeće uslove:
  • da bude student Mašinskog fakulteta
  • da nije prekršio pravilnik o disciplinskoj odgovornosti studenata.
Ovde se nigde ne spominje jedan jako bitan uslov a to je prosek ocena na studijama koje budući Student prodekan mora da ima. Obično se na fakultetima za studenta prodekana predlaže neko za koga se smatra da je vredan i savestan student, obično sa prosekom ocena preko 9,5.

Neke od dužnosti Studenta prodekana su:
  1. Zastupa interse studenata i brine se o problemima studenata vezanim za nastavu;
  2. predstavlja studente u nastavno-obrazovnim aktivnostima na fakultetu;
  3. učestvuje u radu Predsedništva Studentskog parlamenta;
  4. predlaže mere za unapređenje studentskog standarda i prati stanje u toj oblasti;
  5. obavlja i druge poslove koji se odnose na studentska pitanja.
Biti Student prodekan znači svakodnevno se susretati sa problemima studenata, prisustvovanjem sastanaka organa Fakulteta i razgovori u cilju razrešenja svih tih problema. Student prodekan mora biti osoba koja je spremna da svakodnevno rešava tuđe probleme, da bude otvoren za saradnju, da zna da sasluša sve, bude strpljiv i veliki diplomata kako bi uspeo da se izbori za prava studenata.
Pritom, ne treba da očekuje ikakve zasluge za to što učini, jer mu je to posao i zbog toga je i izabran na prvom mestu. Uz ovu funkciju ide ogromna odgovornost i mnoge obaveze, al sve to ide u rok službe u cilju da Fakultet ima što bolju komunikaciju između studenata i kolektiva što bi trebalo i da svima bude cilj. Naravno, uz zvanje Studenta prodekana idu i određen ugled i poštovanje kao i određen povlašćeni tretman, što nikome ne sme biti glavni cilj zbog kojeg želi da postane Student prodekan.
Taj ugled i poštovanje ne dolaze samim zvanjem već ga ih Student prodekan stiče svojim delovanjem i požrtvovanošću, odnosno altruizmom.


Sekretar, ili u prevodu "ćata" dužan je da vodi kompletnu administraciju Studentskog parlamenta.

Kao što možete videti nekoliko studenata, vaših kolega, obavlja jako bitne fukncije u organizovanju studentskog života na Mašincu. Neki od njih treba da se bore za vaša prava, za vaše probleme predstavljajući sebe, vas i fakultet u najboljem mogućem svetlu. Jedna od osnovnih delatnosti Studentskog parlamenta jeste blagovremeno obaveštavanje studenata o svim aktivnostima vezanih za njihov rad.

Ovo bi bilo moguće da za početak znamo ko su članovi Studentskog parlamenta i funkcionieri. MASINAC.org kao najveći izvor informacija studentima Mašinca nije dobio nikakve informacije o novom sazivu Studentkog parlamenta a akcenat stavljamo na imena studenata na gore navedenim pozicijama koji u svako doba dana moraju biti dostupni svim studetima u slučaju da imaju neki problem.

Pozivamo "funkcionere" ovogodišnjeg saziva Studentskog parlamenta da nam se što pre jave kako bi ostvarili saradnju u cilju boljeg informisanja svih studenata Mašinskog fakulteta u Beogradu.

Tagovi

Komentari  

#4 sale78 23-10-2014 22:05
ajde bre novi parlamentarci smirite se malo! osnovno je da se predstavite! a kako ste dosli tajnim glasanjem svi su izgledi da vas niko nikada nece videti posto molbe itd verovatno necete ni slati ljudima kojima su upucene zato sto su vas bas i oni postavili tu
+3 #3 haha 22-10-2014 21:53
U cemu je problem da udjete u 001, i pitate? Umesto sto odmah pljujete, i s obzirom da ocete da okacite na vas sajt, a niko nije duzan da vas bilo sta obavestava, tako nesto je sasvim razumno
-2 #2 Nije lose 22-10-2014 08:58
pa dobro, ne moraju da se jave, ali meni je prosle godine pomoglo. bila je neka brza kontakt forma do predsednika parlamenta, koja se vrtela ovde na sajtu sa jos par studentskih predstavnika. ja sam dobio informaciju preko te kontakt forme, jer direktno poruka je isla na njihov email. nisam mogao da se raspitujem, obilazim fakultet u odredjeno radno vreme parlamenta samo zbog jedne sitnice. na jednom mestu si mogao sve da ih kontaktiras bez mnogo cimanja. mislim da studenti gube najvise time sto ne znaju ko ih predstavlja i kako da ih kontaktiraju.
+3 #1 hahahaha 22-10-2014 08:47
KO STE VI DA VAM SE JAVE?

Nemate prava da postavite komentar.

„Ništa što je vredno ne dolazi na brzinu. Rad, konstantan i marljiv rad je jedini način da se dođe do rezultata koji će trajati.“
Hamilton Holt

Facebook grupe

Studenti Mašinskog fakulteta u Beogradu
Pridružite se!
Brucoši 2018/19
Mašinski fakultet Beograd
Pridružite se!
II godina 2018/19
Mašinski fakultet Beograd
Pridružite se!
III godina 2018/19
Mašinski fakultet Beograd
Pridružite se!

Anketa

Da li će se kvalitet nastave poboljšati povećanjem školarina?

Nastava