Narodna Skupština je jutros usvojila izmene Zakona o visokom obrazovanju kojima se ponovo odlaže povećanje granice za upis godine na 50 ESPB bodova. 

Osim toga, ovo znači i da će studenti i naredne godine imati šest ispitnih rokova. Ovim je konačno razrešena nedoumica koja je izazvana kasnom reakcijom Ministarstva i studentskih organa na sporne odredbe zakona usvojenog prošle godine. 

Ono što se tokom rasprave moglo čuti je protivljenje pojedinih poslanika ponovnom popuštanju studentima i vraćanju granice za upis na 48 bodova koje se ponavlja iz godine u godinu još od usvajanja Zakona o visokom obrazovanju.

Naravno, poslanici se nisu bavili problemom nedovoljne reforme gradiva i organizacije ispita koja je preduslov za povećanje famozne granice koje je u narednim godinama neminovno.

Osim toga, tokom dvodnevne rasprave o zakonu, manje se pričalo o uslovima upisa i broju rokova, a više o "Akademiji za nacionalnu bezbednost".

Nadamo se da Ministarstvo i Skupština svojom neodgovornošću više neće dovoditi studente u situaciju da ne znaju kakva su pravila igre, a da uprave fakulteta neće više pozivati da krše zakon time ih dovodeći u neprijatnu situaciju.

Napominjemo da je jedan od ciljeva reforme smanjenje broja ispitnih rokova na 4 kao i povećanje granice za upis godine na 60ESPB.

Nemate prava da postavite komentar.

„Naše živote više oblikuju naša očekivanja i nadanja nego li naše iskustvo.“
Bernard Šo

Facebook grupe

Studenti Mašinskog fakulteta u Beogradu
Pridružite se!
Brucoši 2018/19
Mašinski fakultet Beograd
Pridružite se!
II godina 2018/19
Mašinski fakultet Beograd
Pridružite se!
III godina 2018/19
Mašinski fakultet Beograd
Pridružite se!

Anketa

Da li će se kvalitet nastave poboljšati povećanjem školarina?

Nastava