Na sastanku održanom u Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja postignuta je saglasnost u vezi sa zahtevima studenata.


Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja predložilo je Nacrt izmena i dopuna Zakona o visokom obrazovanju, kojim se prihvata predlog studenata da broj ispitnih rokova određuju samostalne visokoškolske ustanove u dogovoru sa studentskim parlamentima, što daje mogućnost da studenti imaju više ispitnih rokova nego sada.


Takođe, dogovoreno je i da se izmenama i dopunama Zakona o visokom obrazovanju reguliše i status produžene godine, kao i da granica za budžet i dalje ostane 48 bodova.

Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja ostalo je pri stavu i nije dalo saglasnost za povećavanje školarina i podsetilo je na zakonsku odredbu da fakulteti omoguće transparentnost, kao i uvid u strukturu školarina studentima i javnosti.

Ministarstvo je u potpunosti podržalo zahtev studenata za uvođenje sistema integrisanih petogodišnjih studija za obrazovanje nastavnika, što je u skladu sa Strategijom razvoja obrazovanja do 2020. godine, a što će biti regulisano i novim Zakonom o visokom obrazovanju.

Ministarstvo je formiralo i Radnu grupu za izradu Nacrta zakona o studentskom organizovanju, u čijoj izradi će učestvovati i predstavnici studenata.

Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja je posebno pozdravilo aktuelnu inicijativu studenata za izmene i dopune Zakona o visokom obrazovanju, kojim će se omogućiti blagovremeno rešavanje studentskih zahteva, kao i nesmetan rad na izradi novog Zakona o visokom obrazovanju.


Takođe, Ministarstvo je planom rada za ovu godinu, predvidelo rad na izradi Zakona o nacionalnom okviru kvalifikacija, što je takođe bio jedan od zahteva studenata, u čijoj izradi će takođe, učestvovati i studenti.

Sistem pravednijeg finansiranja visokog obrazovanja, predviđen Strategijom, omogućiće veću pristupačnost visokog obrazovanja socijalno ugroženim studentima.

Sastanku su osim ministra Verbića i predsednika SKONUSa Petkovića, prisustvovali i državni sekretar prof. dr Zorana Lužanin, pomoćnik ministra dr Milovan Šuvakov, Nebojša Aleksić, potpredsednik SKONUSa, Milivoje Ćorić, predsednik Studentskog parlamenta Univerziteta u Beogradu, Milan Savić, član Nacionalnog saveta za visoko obrazovanje iz reda studenata i predstavnik Univerziteta u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici, Nedeljko Mišić, predsednik Studentskog parlamenta Univerziteta u Kragujevcu i zamenik predsednika SKONUSa i Igor Graić, predsednik Studentskog parlamenta Univerziteta u Novom Sadu.

O kampanji:

"Potpiši za 10" je studentska kampanja koju je organizovao SKONUS u saradnji sa studentskim parlamentima svih univerziteta Srbije, pokrenuta sa ciljem ispunjavanja zahteva studenata Srbije za potpunu reformu visokoškolskog sistema obrazovanja. U okviru ove kampanje, 27. aprila 2015. godine, počelo je potpisivanje peticije za reformu visokoškolskog obrazovanja koje će trajati do kraja tekuće nedelje.

Podsetićemo vas da naš Studentski parlament nije zvanično zauzeo stav po ovom pitanju, a ujedno još uvek nismo dobili potvrdu od predstavnika SKONUS-a po istom pitanju.
Nema se vremena, ide Mašinijada a pašće i neki dinar ;)
Zašto bi se oni potrudili oko bilo kog studentskog problema...

Tagovi

Nemate prava da postavite komentar.

„Moje greške su moj život.“
Semjuel Beket

Facebook grupe

Studenti Mašinskog fakulteta u Beogradu
Pridružite se!
Brucoši 2018/19
Mašinski fakultet Beograd
Pridružite se!
II godina 2018/19
Mašinski fakultet Beograd
Pridružite se!
III godina 2018/19
Mašinski fakultet Beograd
Pridružite se!

Anketa

Da li će se kvalitet nastave poboljšati povećanjem školarina?

Nastava