Beograd i Srbija mogli bi zbog nestabilne političke situacije u zemlji da izgube organizaciju Univerzijade 2009. godine! Organizacioni komitet, na čijem se čelu po funkciji nalazi premijer Srbije, mesecima se ne sastaje, kasni se sa izgradnjom univerzitetskog sela, a Univerzijade možda neće ni biti kao stavke u budžetu za 2007. godinu...

Kasne radovi na izgradnji sela

Siniša Jasnić juče je nagovestio da bi narednih dana moglo da bude oduzeto zemljište investitoru, firmi "Blok 67 asosiejt", koja gradi univerzitetsko sportsko selo na Novom Beogradu.

 

- Stravično se kasni sa izgradnjom univerzitetskog sela i zato ozbiljno razmišljamo da ovih dana oduzmemo zemljište investitoru - kaže Jasnić.

 

Zoran Jovanović, direktor za objekte u preduzeću "UB 2009", kaže da bi ova godina trebalo da bude iskorišćena za pripremu rekonstrukcije objekata.

 

- Verovatno nećemo ući u rekonstrukciju ove godine. Trebalo bi da uradimo nabavku. To je veliki posao, iako neće biti vidljiv na prvi pogled. Ali radovi na univerzitetskom selu moraju vidno da napreduju - kaže Jovanović.

 

Siniša Jasnić, generalni direktor preduzeća "UB 2009", kaže za Press da u Svetskoj sportskoj studentskoj organizaciji (FISU) verovatno razmišljaju o oduzimanju domaćinstva Beogradu.

 

- Ovo što se dešava je katastrofalno i zbog imidža Beograda i Srbije u svetu, i zbog našeg ugleda u FISU. Oni su veoma zabrinuti trenutnom situacijom i verovatno razmišljaju o tome da domaćinstvo Univerzijade 2009. dodele nekom drugom. Danas putujem u Brisel, gde ću morati da odgovaram na neka pitanja koja ne bi trebalo meni da budu upućena. Za nas bi bilo katastrofalno ako Srbija ne dobije vladu do 15. maja. Očekujem da će razum prevladati - kaže Jasnić.

 

Za Univerzijadu je iz budžeta trebalo da bude izdvojeno 370 miliona dinara, ali se ta stavka u međuvremenu "negde izgubila". Iz preduzeća "UB 2009" juče su uputili apel državnim organima da uključe Univerzijadu u budžet za 2007. godinu.

Novi partneri

Uz sve probleme, preduzeće "UB 2009" okuplja nove partnere. Juče je potpisan ugovor sa Sportskim savezom Srbije, koji će učestvovati u pripremi sportista za Univerzijadu u Bangkoku. Generalni sekretar SSS Dane Korica, koji je svojevremeno osvojio zlatnu medalju na Univerzijadi, rekao je da oseća mali strah kada pomisli na 2009. godinu.

 

- Potrebno je napraviti rezultate, spremiti objekte i pronaći novac, a to nije lako. U Zagrebu 1987. bilo je mnogo lakše jer je iza njega stajala cela Jugoslavija. Verujem da ćemo uspeti i da će to zaista biti najbolja Univerzijada do sada - rekao je Korica.

 

- Potpuno je zabrinjavajuć odnos prema Univerzijadi. Bilo bi šokantno da nas ne bude u budžetu za 2007. godinu. Ove godine smo dobili tričavih samo 10 miliona dinara, koji nisu dovoljne ni za šta. Sav novac koji smo dobili prošle godine bio je usmeren na rekonstrukciju objekata. Međutim, Univerzijada nisu samo objekti. Postoji tu još nekoliko aspekata: medicinska zaštita, saobraćaj, transport, telekomunikacije i još hiljadu stvari. Ko će to da plati? Žalosno je i to što od grada nismo dobili ni jedan jedini dinar - tvrdi Siniša Jasnić.

 

On kaže da je tražio od Vlade preraspodelu sredstava, ali da se to još nije desilo. Uz opasku da ne želi da daje izjave u afektu, Jasnić je konstatovao da mnogi nisu svesni značaja koji bi Univerzijada trebalo da ima za Srbiju.

 

- Značaj Univerzijade je pre svega u obnovi sportske infrastrukture. Želimo da obnovimo sportske objekte i napravimo nove, koji će ostati ovom gradu i nekoj deci koja dolaze. Neće ih niko odneti sa sobom. Ne pristajemo na šminku. Izgleda da određeni ljudi nisu svesni koliko je neko znoja prolio da dobije ovo takmičenje. Koliko smo održali promocija, šta smo sve do sada uradili na ovom projektu... Univerzijada bi trebalo da učini mnogo na poboljšanju imidža Srbije - rekao je Jasnić.

Izvor: Press 

Komentari  

#2 SSMC 15-05-2007 13:16
Nema mesta čuÄ‘enju.. .stoka pa to ti je....treba da nam oduzmu vala...
#1 Alamut 15-05-2007 03:43
Å ta reći?!!!

Nemate prava da postavite komentar.

„Ništa što je vredno ne dolazi na brzinu. Rad, konstantan i marljiv rad je jedini način da se dođe do rezultata koji će trajati.“
Hamilton Holt

Facebook grupe

Studenti Mašinskog fakulteta u Beogradu
Pridružite se!
Brucoši 2018/19
Mašinski fakultet Beograd
Pridružite se!
II godina 2018/19
Mašinski fakultet Beograd
Pridružite se!
III godina 2018/19
Mašinski fakultet Beograd
Pridružite se!

Anketa

Da li će se kvalitet nastave poboljšati povećanjem školarina?

Nastava