eduroam logoDa li znate šta je to eduroam?
eduroam®educational roaming je besplatan servis za pristup Internetu. Svojim korisnicima omogućava bezbedan, brz i jednostavan pristup Internetu širom sveta, bez potrebe za otvaranjem dodatnih naloga, uz korišćenje već postojećeg korisničkog imena i lozinke kreiranih na instituciji u kojoj rade ili studiraju.


eduroamTako npr. student Mašinskog fakulteta u Beogradu, može pristupiti eduroam Internetu na svom fakultetu, ili kada je u poseti bilo kojoj instituciji u Srbiji ili svetu korišćenjem istog korisničkog imena i lozinke. Korisnik ima isti utisak, bez obzira gde pristupa eduroam Internetu.

Više informacija o mogućnostima koje vam pruža eduroam možete naći na ovom linku.

Na ovoj adresi možete videti i mapu eduroam servisa, i na njoj to da je član ove grupacije i Mašinski fakultet u Beogradu.
Ovde možete videti spisak svih institucija u okviru eduroam servisa. Naravno, adresa eduroam.mas.bg.ac.rs nije dostupna - ništa novo!

Kako se povezati na eduroam servis možete pročitati ovde.

E sada, Mašinac ne bi bio Mašinac, kada bi sve funkcionisalo. Kao što možete videti, eduroam servis je dostupan na Mašincu, ali je pitanje zašto o ovome nisu obavešteni studenti, i zašto im nije omogućen pristup istom. Ko je ovoga puta zakazao i zašto studenti nemaju svoje pristupne podatke ostaje nejasno!

Da li ovaj servis koriste samo privilegovani, ili možda čak i niko, ostaje da se ispita.

Bilo kako bilo, sramotno je da studenti Mašinca, u 21. veku, u eri interneta, prenosivih računara, tablet uređaja, mobilnih telefona sa wireless pristupom, budu uskraćeni za korišćenje eduroam servisa, i to vrlo verovatno zaslugom neodgovornih službi na fakultetu. Sumnjamo da i iza ovoga postoji neko "objašnjenje" koje će zamazati studentima oči i gurnuti i ovu priču pod tepih.

Kako su internet sokaci u fazi raspada, što zaslugom studenata, što zaslugom odgovornih za rad istih, smatramo da je studentima potrebno omogućiti wireless pristup internetu, ne možda na celom fakultetu, ali na bitnim tačkama gde se studenti okupljanju svakako.

Zašto Mašinac uvek da kaska za drugim fakultetima?
Ukoliko neko od nadležnih sa fakulteta ima bilo kakvu informaciju o ovom servisu i njegovoj upotrebi na Mašinskom fakultetu, molimo ih da nam jave putem naše kontakt forme.

Nemate prava da postavite komentar.

„Život svakog čoveka je put ka samom sebi.“
Herman Hese

Facebook grupe

Studenti Mašinskog fakulteta u Beogradu
Pridružite se!
Brucoši 2018/19
Mašinski fakultet Beograd
Pridružite se!
II godina 2018/19
Mašinski fakultet Beograd
Pridružite se!
III godina 2018/19
Mašinski fakultet Beograd
Pridružite se!

Anketa

Da li će se kvalitet nastave poboljšati povećanjem školarina?

Nastava