eduroam logoŠta je to eduroam i kako bi trebalo da funkcioniše mogli ste da pročitate na ovom linku. Međutim, istraživanjem samih kolega studenata, došli smo do zanimljive informacije, vezane za korišćenje ovog servisa na Mašinskom fakultetu.

Ovde, možete videti da se servis eduroam na Mašinskom fakultetu koristi u gotovo punom kapacitetu, 237 registrovanih naloga. Kako je za korišćenje ovog servisa potrebno korisničko ime u formatu prvoslovoimenaprezime@mas.bg.ac.rs pretpostavljamo da zaposleni koji i imaju otvorene email adrese na fakultetu mogu koristiti ovaj servis besplatno. E sada, pitanje je zašto pored "razvijene infrastrukture" i mrežnih sistema na MF-u, zaposlenima treba još i wireless pristup, a studenti nemaju osnovnu mogućnost da dok su na fakultetu, u pauzama, koriste internet na koji imaju pravo.

Naravno, fakultet nije u obavezi da omogući wireless pristup, ali bi bilo lepo i korisno. Ovo bi bila još jedna stavka koja bi mogla da se doda u spisak studentskih pogodnosti prilikom promocija fakulteta po srednjim školama i sajmovima obrazovanja.

Tako npr. student Mašinskog fakulteta, može pristupiti eduroam Internetu na svom fakultetu, ili kada je u poseti bilo kojoj instituciji u Srbiji ili svetu korišćenjem istog korisničkog imena i lozinke. Korisnik ima isti utisak, bez obzira gde pristupa eduroam Internetu.

Korisnici eduroam servisa su studenti i zaposleni u naučno-istraživačkim i obrazovnim institucijama širom sveta. U Srbiji ga mogu koristiti studenti, profesori, predavači, naučnici, istraživači i svi drugi zaposleni u institucijama članicama Akademske mreže Srbije (AMRES).

Kako su "internet sokaci" bili dobra ideja, koja se veoma loše realizovala, što zbog nemarnosti samih korisnika ali i odgovornih za funkcionisanje istih, molimo nadležne iz službe za informacione tehnologije, da na mestima na kojima se studenti okupljaju u vreme pauza, omoguće wireless pristup internetu, jer je to svakako lakše nego otvoriti preko 2000 email adresa za aktivne studente. Ipak na ovaj način studenti bi ostali uskraćeni za korišenje eduroam servisa u drugim institucijama koje pripadaju istom, ali za početak, držimo se "svog dvorišta".

Jako je ružna slika da studenti donose svoje laptop-ove, lan kablove, priključuju se na mrežu fakulteta, unose IP adre se fakulteta. Lakše je obezbediti im wireless pristup. Naravno, postoje i Katedre, koje su svojim studentima omogućile wireless pristup, koji je pod šifrom, samo za odabrane.

Neko koristi, a neko ne...
Ne menjajte kanal, na pravom ste mestu!

Nemate prava da postavite komentar.

„Strpljenje i postojanost imaju čaroban efekat, jer pred njima nestaju teškoće i prepreke.“
Džon Kvinsi Adams

Facebook grupe

Studenti Mašinskog fakulteta u Beogradu
Pridružite se!
Brucoši 2018/19
Mašinski fakultet Beograd
Pridružite se!
II godina 2018/19
Mašinski fakultet Beograd
Pridružite se!
III godina 2018/19
Mašinski fakultet Beograd
Pridružite se!

Anketa

Da li će se kvalitet nastave poboljšati povećanjem školarina?

Nastava