Nadamo se da svi zainteresovani studenti već uveliko rade na formiranju svojih lista za predstojeće izbore za novi saziv Studentskog parlamenta koji se moraju održati najkasnije do 10.4.2016.god.


Iako još uvek očekujemo da se predsednik Studentskog parlamenta zvanično oglasi i zakaže termin za održavanje ovogodišnjih izbora, to se još uvek nije dogodilo. Kako se izbori moraju održati najkasnije do 10.4.2016.god, a rok za raspisivanje je ne manji od 14 dana od datuma održavanja očigledno je da se neko već dobro zaigrao datumima.

Izbori nikako ne mogu biti održani 9. i 10.4. jer su to dani vikenda. To automatski znači da izbori moraju biti održani najkasnije 8.4.2016.a iz toga zaključujemo da izbori moraju biti raspisani najkasnije 25.3.2016. kako bi se ispoštovala procedura o raspisivanju izbora.
Ukoliko dan održavanja izbora bude 8.4.2016.god. svi studenti koji učestvuju sa svojim listama zvanično će moći da uđu u trku tek od 25.3.2016. a to znači da će zvanično, tek od tog dana moći da prikupljaju potpise podrške, predaju kandidaturu i otpočnu sa promovisanjem svojih lista. Nezvanično, potpise možete prikupiti i ranije i biti korak ispred datuma raspisivanja.

Očigledno je da se nastavlja sa praksom odugovlačenja datuma raspisivanja izbora koji jedino odgovaraju onima koji su trenutno na vlasti a to je Grupa E3. Netransparentnost, skrivanje informacija, kašnjenje u organizaciji su stvari na koje smo svi navikli proteklih godina.

"Manje vremena ostaviš drugima da se organizuju, veća će pobeda biti onih koju su unapred pripremljeni" je moto kojim se vode svi oni koji su trenutno na vlasti. Pravilnik o izborima možete pročitati ovde, a isti nije izmenjen poslednjih nekoliko godina iako je prepun nelogičnosti a verovatno je i napisan uz pivce u Klubu sa jako malo pažnje posvećene pisanju istom.

Zašto ovaj pravilnik nije izmenjen, i zašto se jednom ne stavi tačka na lošu organizaciju studentskih izbora nikome nije jasno! Kakvi su to benefiti onih koji su na "vlasti", šta je to čime se vode oni koji su propagirali da će u potpunosti promeniti studentski standard?

Jasno nam je da Savez Studenata MF-a koji čini manjinu u ovogodišnjem sazivu parlamenta nije mnogo mogao da učini jer su verovatno uvek bili preglasani od strane E3 prilikom odlučivanja, ali znajući kako oni rade, nismo očekivali ništa drugo osim da se pojave kada je moguće da se "ućari" neki dinar, kao npr sada na Kongresu studenata koji se sada organizuje, a gde njihovi članovi rade kao promoteri istog. Da budemo iskreni, jedina dobra stvar koju su organizovali za godinu dana jeste bio sajam praksi, održan na Mašincu.
Sa druge strane E3 koji čine većinu ove godine, jesu malo pomakli stvari sa mrtve tačke, ali ni upola koliko se od istih i očekivalo. Nekoliko tribina, par zanimljivih dešavanja, bolja komunikacija sa studentima, ali ne i raspisivanje izbora u fer roku oduzima im znatan broj poena. Ne tako očita borba za prava studenata i za boljitak studentskog standarda. Nekako smo znali da su tu, ali uvek prikriveni senkom uprave fakulteta. Umesto prave i jake borbe za prava studenata, uvek se dešavalo da svaka studentska odluka ne ugrozi integritet fakulteta.

Studentski parlament je tu da se bori punom snagom za bolja prava studenata!

Kada će se na Mašincu pojaviti studentska organizacija koja će zaista voditi računa o studentima na svakom polju? Misliš da baš ti možeš da promeniš nešto sa svojom ekipom?

Pročitaj pravilnik, budi spreman, pripremi kampanju i dobar program.
Ukoliko želiš da predstaviš svoju listu, slobodno nam se javi i pomoćićemo ti u tome.

Tagovi

Nemate prava da postavite komentar.

„Naše živote više oblikuju naša očekivanja i nadanja nego li naše iskustvo.“
Bernard Šo

Facebook grupe

Studenti Mašinskog fakulteta u Beogradu
Pridružite se!
Brucoši 2018/19
Mašinski fakultet Beograd
Pridružite se!
II godina 2018/19
Mašinski fakultet Beograd
Pridružite se!
III godina 2018/19
Mašinski fakultet Beograd
Pridružite se!

Anketa

Da li će se kvalitet nastave poboljšati povećanjem školarina?

Nastava