uzvicnikIspunjena su dva glavna uslova studenata. Uslov za upis u školsku 2013/14. god. ostaje 48 ESPB, a u istoj školskoj godini imaćemo 6 ispitnih rokova. Uslov za sticanje stipendija ostaje nepromenjen. Potreban je prosek ocena 9.0.




Uslov za upis na budžet za akademsku 2013/2014. godinu biće 48 bodova, a za proveru znanja ostaje šest ispitnih rokova – uspeli su da se dogovore studenti i prosvetna vlast, saznaje „Politika”. Time su doslovno ispunjena dva studentska zahteva, ali će za sobom povući rešavanje još dva pitanja sa pregovaračkog stola za kojim su zajednički jezik našli predstavnici akademaca i resornog ministarstva, obznanio je juče, neformalno, za naš list Danilo Jeremić, predsednik Studentske konferencije univerziteta Srbije (Skonus).

– Postignuta je saglasnost o studentskim zahtevima da za budžet bude uslov 48, a ne 50 bodova, i da ostane šest umesto pet ispitnih rokova. Krajem prošle nedelje pokrenuta je hitna procedura izmene zakona o visokom obrazovanju i to će biti rešeno do prvog oktobra, ako do tada to ne bude gotovo. Imajući u vidu da počinju upisi, ministarstvo će naložiti uredbom da fakulteti uslovno upisuju studente sa po 48 bodova. Važno je da prihvatanje ova dva studentska uslova povlači rešavanje trećeg i četvrtog zahteva: da svi sa studenti sa osvojenih 60 ESPB budu na budžetu i da oni koji su ostvarili 48 bodova u protekloj godini, a nisu uspeli da se rangiraju u okviru određene kvote, budu oslobođeni školarine ili dela školarine. Ovo će se rešavati od fakulteta do fakulteta, gde problem bude postojao, mada mogu da kažem da je tu reč o zanemarljivom broju – otkriva Jeremić za „Politiku” i napominje da će ovaj dogovor studenata i prosvetnog vrha biti ozvaničen danas na Sednici Skonusa i Konusa.

Studentskih zahtev da se uslov za sticanje stipendije Ministarstva prosvete sa proseka ocena 9 vrati na 8.50 još nije naišao na odobravanje u Ministarstvu prosvete.

– Što se tiče stipendija, nismo postigli dogovor, ali idemo u dalje pregovore – kaže predsednik Skonusa.

Više od 20.000 studenata svih državnih univerziteta potpisalo je peticiju protiveći se najavljenim izmenama Zakona o visokom obrazovanju i pooštravanju uslova upisa godine. Poslednji dan septembra je i poslednji rok za dostavljanje predloga, primedbi i sugestija o izmenama tog zakona.
Izvor: politika.rs

Komentari  

+1 #1 Alexsander 21-09-2013 22:38
Trazi se 9.00 za stipendiju od 6.000.Sramota.

Nemate prava da postavite komentar.

„Postoje dve vrste ljudi - oni koji rade i oni koji pobiru slavu za napravljeno. Potrudite se da uvek budete u prvoj grupi jer je tu znatno manja konkurencija.“
Indira Gandi

Facebook grupe

Studenti Mašinskog fakulteta u Beogradu
Pridružite se!
Brucoši 2018/19
Mašinski fakultet Beograd
Pridružite se!
II godina 2018/19
Mašinski fakultet Beograd
Pridružite se!
III godina 2018/19
Mašinski fakultet Beograd
Pridružite se!

Anketa

Da li će se kvalitet nastave poboljšati povećanjem školarina?

Nastava