Izbori za članove Studentskog parlamenta Mašinskog fakulteta održaće se 9.aprila 2008.godine.
Prijava zainteresovanih studenata da kroz svoje liste od 15 studenata uđu u novi saziv Studentskog parlamenta trajaće do 4. aprila?? Iz nerazumljivih razloga, sadašnje predsedništvo Parlamenta je odredilo rok za prijavu samo 7 dana nakon raspisivanja izbora (što obuhvata dva neradna dana prošlog vikenda).


Kako saznajemo, deo sadašnjeg saziva parlametna planira opet da se kandiduje, pa se postavlja logično pitanje, da li je ovo još jedan od načina NE upoznavanja studenata da će se održati izbori za Studentski parlament, jer je samo par plakata A4, jedva vidljivim tekstom okačeno na dve oglasne table u holu fakulteta, kako bi pojedinci ponovo bili izabrani?

Na sastanku koji je održan prošlog četvrtka 27.03.2008.god na inicijativu prodekana za nastvu profesora Milovančevića i sekretara fakulteta Bakića u sobi 105, prisustvovali su predstavnici svih studentskih organizacija radi dogovora na koji će se način održati izbori za Studentski parlament. Ovo je urađeno samo zato što proteklih godinuipo dana naš parlament takoreći nije ni funkcionisao zaslugama vodećih ljudi iz 001, tačnije Saveza studenata Milenkovića, Novakovića, Malovića.
Posle svih skandala koji su se izdešavali na našem fakultetu vezanih za Studentski parlament, jedini gubitnici su studenti koji su od ovogo parlamenta trebali da dobiju samo boljitak.

Ideja prodekana i sekretara, kao i svih studentskih organizacija osim Saveza studenata jeste bila da se budući Studentski parlament formira na sledeći način:
   parlament čini 15 studenata
   iz svake godine studija bi na izborima bila birana tri studenta
   postojalo bi pet glasačkih listića na kojima bi se nalazili svi prijavljeni predstavnici po godinama studija
   u parlament bi bilo delegirano 3 studenta po godini koji bi na izborima dobili najveći broj glasova

Na taj način bi iz svake godine u parlament bilo delegirano po tri studenta svake godine, koji su da li najvredniji ili najpopularniji, upoznati sa samim problemimam te godine koju predstavljaju, i na taj način bi bilo sprečeno da u parlamentu budu studentske partije (organizacije) od kojih bi bilo tek po par studenata sa liste koja je izglasana, po principu, ti, ti ti i ja. Tako bi se dobio uvid u probleme mladjih generacija, jer je dosadašnja praksa pokazala da su u dosadašnjem parlamentu bili samo najbiliži drugari predstavnika Saveza studenata Nenada Milenkovića, starije kolege koje sigurno nisu interesovali problemi prve, druge ili treće godine. Naravno klan sa smera Procesna tehnika je činio svoje.

Na tom sastanku je dogovoreno, da pošto po Zakonu izbori moraju da se raspišu do 28.3.2008.god, budu raspisani po pravilniku koji je važio i pre skoro dve godine, tačnije pravilniku, učestvuju liste sa 15 ljudi, i studenti glasaju za liste, a ne za pojedince.

Kada su se svi usprotivili tome, Milenković je rekao da mu se predaju predlozi sa novim oblikom pravilnika i da će ga on razmotriti na sednici Studentskog parlamenta koju će vanredno zakazati. Novi predlog pravilnika mu je dostavljen već u petak. Dogovor ostaje da se u ponedeljak 31.03.2008.god. ponovo u sobi 105 nađu predstavnici studentskih organizacija sa upravom fakulteta kako bi dogovorili tačno pravilnik o održavanju izbora, gde je uprava fakulteta samo predlagala kako bi bilo bolje odraditi sistem glasanja, kako bi se čuli glasovi studenata po godinama.

U ponedeljak Milenković obaveštava sve pristutne da nije mogao DA SAZOVE VANREDNU SEDNICU STUDENTSKOG PARLAMENTA ioako je za to imao 3 dana KAKO BI RASPRAVLJALI O novom predlogu pravilnika, i samim tim novi pravilnik je odbijen, i izbori će biti održani 9.4.2008.god po sistemu studentskih partija i svih onih koji prijave listu od 15 studenata. Na sve te njegove reči biva rečima napadnut od uprave fakulteta jer je sve ostale pristune obmanuo time što je rekao da će predlog razmotriti, a kako nezvanično saznajemo dogovoreno je bilo da se takva priča od strane Milenkovića servira na sastanku.

Takođe izbori zasigurno neće biti validni, jer je članove raznih komisija birao lično Milenković, iako za to nema pravo. Jedan od članova komisije je i profesor koga predlaže dekan, a na tu poziciju je Milenković postavio profesora sa kojim je izgleda u jako dobrim odnosima, a koji iza sebe ima politička angažovanja. Takođe je sam delegirao pojedine studente koji pripadaju drugim studentskim organizacijama, koje nije ni obavestio o tome, a na koje tek nije imao prava da delegira, jer ih matične organizacije kojima pripadaju nisu delegirale.

Mislimo da je ovo samo još jedan od načina da pojedinci još ostanu na vlasti, da se bave nekim organizovanjem, ali očigledno između sebe samih, jer studentima Mašinskog fakulteta ništa lepo se nije dogodilo radom Studentskog parlamenta. Da li zbog toga što nisu ništa radili, jer nikakvih predloga nije bilo ili zbog nečeg drugog, ne znamo.

JEDNO JE SIGURNO! PAMET U GLAVU za predstojeće studentske izbore, prethodne godine naučili ste mnogo.
KAO STUDENTI MAŠINCA NIŠTA NISMO DOBILI OSIM KNJIGE, KNJIGE i SAMO KNJIGE, a to zasigurno nije posao Studentskog parlameta.
Njegov posao je da unapredi studentski standard na fakultetu, sarađuje sa upravom fakulteta... što dosadašnji saziv nijednim delom nije radio, jer je uprava fakulteta više puta jasno stavila do znanja da sa tim predstavnicima dosadašnjeg parlamenta, tačnije ekipe 001 ne želi da sarađuje zbog svih loših stvari koje su učinili imenu Mašinskog fakulteta.

tekst napisan na inicijativu prisutnih na sastanku kako bi studenti bili upoznati sa SRAMNIM dešavanjima za Studentski parlament MFa

Nemate prava da postavite komentar.

„Strpljenje i postojanost imaju čaroban efekat, jer pred njima nestaju teškoće i prepreke.“
Džon Kvinsi Adams

Facebook grupe

Studenti Mašinskog fakulteta u Beogradu
Pridružite se!
Brucoši 2018/19
Mašinski fakultet Beograd
Pridružite se!
II godina 2018/19
Mašinski fakultet Beograd
Pridružite se!
III godina 2018/19
Mašinski fakultet Beograd
Pridružite se!

Anketa

Da li će se kvalitet nastave poboljšati povećanjem školarina?

Nastava