Iz saznanja Studenta prodekana novi Prodekan za nastavu prof. dr Ljubodrag Tanović, održaće sastanak sa katedrom za Termomehaniku po pitanju održavanja dodatnih kurseva iz predmeta Termodinamika B.


Kao što znamo svake godine se vanredno održavaju dodatni kursevi iz predmeta Termodinamika B. Kursevi se održavaju za sve one studente koji su spremni da plate izvesnu sumu novca a nisu mogli da polože ovaj ispit putem regularnih ispitnih rokova. "Hvala Katedri što ima sluha za ovakve probleme studenata."

Kako sve to počinje? Uvek ima studenata koji bi ponovo pokušali da polože ovaj ispit, ili dodatno odslušaju predavanja iz ovog predmeta kako bi samim tim bili spreminiji. Polaganje ovog predmeta, preko dodatnog kursa, vrši se putem kolokvijuma i testova. Samim tim ukoliko ponovo slušate predavanja, logično je da ćete putem kolovijuma, parcijalno, polagati iste predmete. Lakše je parcijalno nego sve odjednom, složićete se.

Prvo Katedra odluči da bi isti kurs i održala uz novčanu naknadu. Preduslov za ovo je i broj studenata koji nije položio ovaj predmet u regularnim ispitnim rokovima.
Zatim se ta vest putem Studentskog parlamenta proširi među studentima uz obaveštenje:
"Ukoliko ima zainteresovanih studenata za slušanje dodatnog ubrzanog kursa iz predmeta Termodinamika B, mole se da se prijave u prostoriji Studentskog parlamenta, do dana XX XX XXXX".

Zatim Studentski parlament pripremi nekoliko belih papira A4 formata na kojima studenti upišu svoje ime i prezime i broj indeksa. Po završetku prijave, isti papiri se odnose Katedri za Termodinamiku gde oni odlučuju da li im se "isplati" da isti kurs i održe, zavisno od broja prijavljenih studenata. Obično se tu provuče i rečenica da održavanje kursa zavisi od broja prijavljenih. Naravno sve to traje par dana jer se, kao, oni koju odlučuju o tome prvo moraju dogovoriti kako bi sve bilo dobro uređeno i isplanirano, iako je scenario unapred pripremljen. Studenti obaveštenje o održavaju kursa iščekuju sa nevericom.

Katedra uz odobrenje Uprave fakulteta objavljuje da će pomenuti kurs otpočeti tog i tog dana i da studenti moraju potpisati ugovor koji ih obavezuje da će platiti dodatno pohađanje kursa u određenom iznosu. Iznos se obično mora platiti u celosti, gde je uplatnica jedini validni dokument i ujedno "ulaz" na dodatna predavanja.

Kurs otpočinje, veliki broj studenata je prijavljen, odražavaju se predavanja, kolokvijumi. Prolaznost studenata je veća putem dodatnog, ubrzanog kursa nego putem regularnih predavanja, kolokvijuma i ispitnih rokova?

Iako smo o tome i ranije pisali, Studentski parlament trebalo bi da se pozabavi ovim pitanjem i utvrdi zašto se ovaj scenario ponavlja iz godine u godinu zajedno sa tim da veliki broj studenata polaže ovaj predmet u dodatnom, plaćenom ispitnom roku. Da li iza svega ovoga postoji neka skrivena namera, nije na nama da procenimo.

Da postoje neke nelogičnosti postoje. Stoga će novi Prodekan za nastavu na sastanku pričati o problemima vezanim za pomenuti predmet: da li su grupe prevelike, da li ima je nastavni program loš itd.
Sastanak će se održati u toku sledeće nedelje i sve dodatne informacije o održavaju ovog kursa biće poznate sledeće nedelje.

Samo da ne bude, tresla se gora, rodio se miš!

tresla se gora rodio se mis

Tagovi

Nemate prava da postavite komentar.

„Diploma nije znak da je čovek koji jej ima gotov proizvod, već da je spreman za život.”
Edvard Moli

Facebook grupe

Studenti Mašinskog fakulteta u Beogradu
Pridružite se!
Brucoši 2018/19
Mašinski fakultet Beograd
Pridružite se!
II godina 2018/19
Mašinski fakultet Beograd
Pridružite se!
III godina 2018/19
Mašinski fakultet Beograd
Pridružite se!

Anketa

Da li će se kvalitet nastave poboljšati povećanjem školarina?

Nastava