Vlada Republike Srbije na sednici održanoj u sredu, 22. oktobra donela je zaključak kojim se studentima upisanim u prvu godinu osnovnih studija školske 2010/2011, odnosno 2011/2012. godine omogućava da zadrže pravo da se finansiraju iz budžeta godinu dana po isteku redovnog trajanja studija.


To znači da svi studenti koji su poslednju godinu redovnog trajanja studija (tokom 2013/2014.)  bili na budžetu, zadržavaju taj status i tokom tzv. produžene godine.

Podsećamo da je dosadašnje zakonsko rešenje isto pravo omogućavalo studentima upisanim u prvu godinu osnovnih studija školske 2006/2007. do 2009/2010. godine.

Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja pozvalo je visokoškolske ustanove da studente u takozvanu produženu godinu upisuju u skladu sa ovim zaključkom Vlade Republike Srbije.

Takođe, Ministarstvo poziva visokoškolske ustanove da studentima koje su već upisali u produženu godinu, a koji po ovom zaključku zadržavaju pravo na finansiranje iz budžeta, usklade status i da izvrše povraćaj naplaćene školarine i eventualnih drugih troškova.

Podsećamo da je ovaj zaključak Vlade Republike Srbije posledica dogovora Ministarstva sa SKONUS-om koji je postignut 10. oktobra. Nakon dogovora usledio je niz poteza Ministarstva u smeru rešavanja nagomilanih problema u visokom obrazovanju.

Tagovi

Nemate prava da postavite komentar.

„Život svakog čoveka je put ka samom sebi.“
Herman Hese

Facebook grupe

Studenti Mašinskog fakulteta u Beogradu
Pridružite se!
Brucoši 2018/19
Mašinski fakultet Beograd
Pridružite se!
II godina 2018/19
Mašinski fakultet Beograd
Pridružite se!
III godina 2018/19
Mašinski fakultet Beograd
Pridružite se!

Anketa

Da li će se kvalitet nastave poboljšati povećanjem školarina?

Nastava