Mašinstvo u službi stomatologije i zdravlja. Na osnovu rendgenskih snimka, kreira se 3D model koji se dorađuje na Mašinskom fakultetu.

Ako smatrate da mašinci stomatolozima mogu samo da prave i održavaju mašine za rad, prevarli ste se. Zajedničkih projekata ima mnogo, a najnoviji izum koristi se u stomatologiji i maksilofacijalnoj hirurgiji.

"Naša uloga je bila u tome da od njihovog dobijenog skenera glave izradimo model koji je adekvatan za dalju štampu kao i za mehaničku obradu vilice, te će kolege u propratnom procesu imati otprilike ideju šta i kako da u toku operacije rade", ističe asistent Mašinskog fakulteta Aleksandar Dimić.

Dobijeni uzorak se šalje stomatolozima, i u mnogome im olakšava posao.

"Prva je da uvežba neophodne operacijske zahvate kako bi operacija bila izvedena na najbolji mogući način. Drugo, može odrediti oblik implanta kojim će kost biti popravljena. Treće, može se vrlo precizno odrediti količina, odnosno zapremina materijala koja će biti neophodna da se šupljina popravi", kaže asistent Mašinskog fakulteta Žarko Mijušković.

Moguće je da se ovakvom metodologijom odštampaju i druge kosti, ne samo lica. Zato ovaj metod može biti koristan i lekarima i protetičarima.


Tagovi

Nemate prava da postavite komentar.

„Strpljenje i postojanost imaju čaroban efekat, jer pred njima nestaju teškoće i prepreke.“
Džon Kvinsi Adams

Facebook grupe

Studenti Mašinskog fakulteta u Beogradu
Pridružite se!
Brucoši 2018/19
Mašinski fakultet Beograd
Pridružite se!
II godina 2018/19
Mašinski fakultet Beograd
Pridružite se!
III godina 2018/19
Mašinski fakultet Beograd
Pridružite se!

Anketa

Da li će se kvalitet nastave poboljšati povećanjem školarina?

Nastava