automatsko_upravljanjeO bahatosti pojedinih predavača sa Katedre za Automatsko upravljanje pisali smo u više navrata. Godinama u nazad studenti su upoznati sa činjenicom da se neki predavači sa pomenute katedre ponašaju kao da smo mi, studenti, tu zbog njih a ne oni zbog nas. Poslednji dokaz o ovome jeste i vest koja je objavljena na zvaničnom sajtu Katedre za Automatsko upravljanje.

Na slici možete pročitati da funkcionisanje ove Katedre i nije na baš zavidnom nivou, pogotovu u ispitnim rokovima i u terminima ispitivanja.

Zapazili smo par stvari.

1. Postavlja se pitanje ko je to "jači" od Zakona o visokom obrazovanju u kome je striktno navedeno da studenti moraju imati 6 obaveznih ispitnih rokova. Iz priloženog se vidi, da je profesor na svoju inicijativu predložio da završni ispit ne postoji u junu. Studenti na početku godine to možda i jesu prihvatili, jer ni sami ne znaju šta ih čega do kraja godine. Ovako ispada, da je profesor dobre volje, pa će studentima izaći u susret dozvoliti im da polažu završni predmet koji im je po Zakonu obavezan. Uz to, poziva studente koji misle da su oštećeni ovom prilikom, da se prijave i polažu ovaj ispit. Svi znamo kako to funkcioniše.

2. Piše da je ispit prvobitno pomeren sa 16h na 12h, što je donekle bilo uredu. Odjednom, pojavljuje se brojka od 409 studenta koji su prijavili ovaj ispit za polaganje u ovom roku čime su bili iznenađeni (iako godinama u nazad ova brojka nikako da se smanji). Zbog loše organizacije (čitaj, nisam znao da imamo 60 računara u učionici) studenti su podeljeni u grupe poznate samo nastavniku. Šta ako se pojavi svih 409 studenatа? To znači da bi studenti morali da budu na fakultetu tokom čitave noći kako bi položili ispit. Nisu svi studenti iz Beograda, neki su ograničeni prevozom i smeštajem u Beogradu, kao i drugim problemima pa ne mogu da provedu 24h na fakultetu iščekujući da saznaju u kojoj su grupi i kada će polagati ispit. Zamislite da dodjete u 12, i onda saznate da ste u grupi koja će polagati u 20h, a da pri tome niste iz Beograda. 8 sati morate da provedete u hodniku fakulteta.
Čitave godine se spominje E-Learning ove Katedre a sada nešto totalno drugačije sa mnogo više napora i maltretiranja studenata. Takođe, postavlja se pitanje i zašto je ovoliki broj studenata prijavilo ovaj ispit, kao i to, koliko je njih iz prethodnih godina.

3. O načinu na koji se profesor obraća studentima, više nije potrebno trošiti reči. Će da bude kako je profesor zamislio.

Dok se studenti "bore" sa bahatošću pojedinih profesora koji godinama umišljaju da su iznad svih i svakog sistema, kolege iz Studentskog parlamenta se ne oglašavaju kako po ovom, tako i po mnogim drugim pitanjima a sve u cilju zaštite prava studenata.

Uprava fakulteta takođe ostaje nema na ovakve i slične probleme.

Komentari  

+1 #4 pero_defformero 02-07-2013 22:59
Treba da budeš umetnik, pa da ne položiš Osnove automatskog upravljanja. Mislim, stvarno, čovek je maksimalno izašao u susret, vama, lošim studentima i neradnicima, i omogućio vam da uz jako malo napora položite ovaj ispit. Smanjio i olakšao gradivo, spustio kriterijum, izbacio izvođenja, dokazivanja i na kraju uveo da se ispit polaže putem interneta. Ako neko ima pravo da se buni, to su onda "dobri" studenti, koji žele nešto da NAUČE, a ne da se provuku poput ostalih, među kojima je i dotični autor ovog teksta.
+8 #3 Futur 27-06-2013 12:07
Драге "затечене" колеге убудуће прво порадите на сопственој писмености па се потом огласите.
Презент скраћеног облика хтети + да + презент глагола који се мења, је апсолутно исправан граматички и означава футур. То је чист српски језик без инфинитива који је омиљен у хрватском језику.
Заиста нисмо на Филолошком факултету, па ни једном професору са Катедре за аутоматско управљање не приличи да вам одржи предавање из граматике.
+9 #2 Cab driver 25-06-2013 16:55
Ko se ovde bode u venu iz Parlamenta?
-3 #1 student12321 25-06-2013 14:48
sve je to lepo, samo ovo nepises ovde, nego odes kod predsednika parlamenta ili studenta-prodek ana i sa njima dogovoris na kojoj sednici da prisustvujes (gde su dekan i prof) i onda sve ovo tamao kazes, sa povienim tonom... i to odradis dva - tri puta za razlicite teme, i posle toga je samo carolija tvoje moci na faxu, samo da parlament nije tako zatvoreng tipa, bilo bi mnogo bolje... kazem iz licnog iskustva....

Nemate prava da postavite komentar.

„Naše živote više oblikuju naša očekivanja i nadanja nego li naše iskustvo.“
Bernard Šo

Facebook grupe

Studenti Mašinskog fakulteta u Beogradu
Pridružite se!
Brucoši 2018/19
Mašinski fakultet Beograd
Pridružite se!
II godina 2018/19
Mašinski fakultet Beograd
Pridružite se!
III godina 2018/19
Mašinski fakultet Beograd
Pridružite se!

Anketa

Da li će se kvalitet nastave poboljšati povećanjem školarina?

Nastava