Ispitni rok počeo, a već nam se javilo par studenata sa problemima oko samog rasporeda ispita! Priča se odnosi na "solunce", postaspolvente, koji plaćaju prijavu ispita 1500,oo din, i ne znaju šta ih za te pare očekuje u nedelji polaganja ispita. Ostatak priče u nastavku vesti.


Kao što rekosmo, par studenata nam se obratilo za pomoć i savet preko emaila. Ne znamo kako da im pomognemo, osim da ih posavetujemo da napišu molbu prodekanu za nastavu, dekanu... Iako nisu krivi, oni ipak moraju da mole da im se refundira nešto što nije trebalo. Prijavu ispita za postapsolvente, tačnije studente kojima je istekao apsolventski staž, naplaćaju 1500,oo din. Naravno, to nije problem, onaj ko nije položio ispit u nekom predviđenom roku za to kada nije morao da plaća, sada mora, i tu ništa nije sporno.

Po ko zna koji put, ponavlja se priča prijavljivanja ispita za neki ispitni rok i samog rasporeda ispita. Prijava ispita za novembarski rok, trajala je od 1.11. do 5.11.2010.god. Preliminarni raspored postavljen 26.10.2010.god. znači pet dana ranije pre početka prijave. Tada su datumi za polaganje ispita bili u 2 dana, ili 20.11. ili 27.11. iako je to preliminarni raspored ispita, znači nije konačan. Studenti prijavljuju ispite, ko mora da plati on plati, neko čak i 1500,oo din.

Problem nastaje sa katedrom za Automatsko upravljanje. Po starom nastavnom programu, ispit se polaže usmeno i pismeno, stim da se prvo polaže usmeni deo ispita, pa zatim pismeni. Po preliminarnom rasporedu, ispit je bio zakazan za 27.11.2010.god. što znači da će se tada održati prvi deo ispita jer je takva praksa u polaganju ispita.
ras_pre_small
Po konačnom rasporedu ispita ispit je zakazan za 24.11. (stim da se ne zna koji deo, da li usmeni ili pismeni, ali ajde da razmisljamo da je za tada zakazano ono što se prvo polaže, znači usmeni).

Na sajtu katedre za Automatsko upravljanje piše da će usmeni deo ispita biti održan 23.11. a pismeni 27.11.2010.god.
au_small
ZVANIČAN RASPORED ISPITA
, skinut sa ZVANIČNOG SAJTA FAKULTETA, nigde ne spominje ova dva datuma već samo 24.11.2010.god.
ras_small
Postavlja se pitanje, ko ovde kreira sam raspored ispita. Ponovo je zakazala komisija za pravljenje rasporeda ispita jer kako je moguće da oni postave neki sasvim treći datum u raspored ispita iako je sama katedra izdala zvanično saopštenje za kada je zakazan ispit i to čak 8.11.2010.god. tri dana posle završetka prijave ispita. Podsećamo da se raspored pravi u konsultaciji sa katedrama i predmetnim profesorima.

Studenti koji su nam se obratili imaju puno pravo žalbe jer ispit zakazan u preliminarnom rasporedu ispita, pomeren je čak 3 dana u konačnom rasporedu, unapred, a samim tim ni to se ne slaže za zakazanim terminom od strane same katedre. Mnogi su ispit platili i prijavili jer su mislili da će se ispit održati 27.11.2010.god. kako je najavljeno u preliminarnom rasporedu ispita. Oni nisu mogli da znaju da će se baš taj ispit pomeriti u konačnom rasporedu za neki drugi dan. Naravno, pošto se prvo polaže usmeni u ovom predmetu, pa pismeni, složićete se da 4 dana dosta znači.

Problem leži u pitanju: ŠTA MI TO PLAĆAMO KADA NE ZNAMO NI KADA SU ISPITI!?

Do kada će funkcionisati ovaj sistem, da se ispiti prvo prijavljuju i plaćaju a tek onda se zna kada se šta polaže? Šta ako neko radi i jednostavno da tog dana ne može da izađe sa posla, zašto bi onda morao da plaća ispit. Neće izaći i neće platiti. Možda neko nije u zemlji tada kada se polaže taj ispit, ali i on je morao da ga plati pa tek onda da vidi da li će moći da izađe na njega.

Molimo da ostavite i vaše komentare na ovu temu, jer će ova vest biti prosleđena svima odgovornima za ovakvo stanje na fakultetu zajedno sa vašim komentarima. Naravno, podsećamo vas da je vaša privatnost zagarantovana iako ste ulogovani svojim korisničkim imenom!

Jednom se mora kreirati raspored ispita unapred, pre same prijave ispita i plaćanja istih, kako bi se znalo šta i kako!
Izgovor komisije može biti u tome da je potrebno da prođe prijava ispita kako bi se znalo koliko je studenata prijavilo određeni ispit, pa po tom broju da znaju koju salu da zakažu. Ovo je već bio jedan od odgovora komisije na temu pravljenja rasporeda ispita, i ubeđeni smo da je moguće postaviti tačan datum polaganja ispita, a posle prijave ispita, satnicu i salu u kojoj se polažu.

Ovaj sistem očigledno ne funkcioniše, i mora se menjati iz korena! Student mora da zna koje su njegove obaveze i prava, i da bude zaštićen od nerada i aljkavosti pojedinih bitnih službi na samom fakultetu.

Raspored ispita nije đoranje klikerima, i pravila moraju biti jasna, datumi, satnice, sale u kojima se polaže. Ukoliko postoji odstupanje od zvaničnog rasporeda, to mora biti i javno postavljeno na svim sredstvima informisanja (info tablama, sajtovima katedri, i zvaničnom sajtu fakulteta).

Jedini pravi izvor zvaničnih informacija mora biti zvanični sajt Mašinskog fakulteta u Beogradu. Sajt masinac.org služi samo kao dopuna obaveštenjima zvaničnog sajta, informacija sa fakulteta i kao veće sredstvo komunikacije između samih studenata. Ponekad saznamo nešto pre nego što se objavi na samom fakultetu, ali RASPORED ISPITA MORA BITI TAČAN i POSTAVLJEN NA VREME!

Nemate prava da postavite komentar.

„Možemo učiniti sve što poželimo ako se dovoljno dugo držimo te stvari.“
Helen Keler

Facebook grupe

Studenti Mašinskog fakulteta u Beogradu
Pridružite se!
Brucoši 2018/19
Mašinski fakultet Beograd
Pridružite se!
II godina 2018/19
Mašinski fakultet Beograd
Pridružite se!
III godina 2018/19
Mašinski fakultet Beograd
Pridružite se!

Anketa

Da li će se kvalitet nastave poboljšati povećanjem školarina?

Nastava