Sigurno ste ovih dana mogli da pročitate kako se vodi opšta polemika o potrebnih 50 ESPB kao i smanjivanju broja ispitnih rokova. Studenti parlament gotovo na svakom fakultetu je uzeo učešće u ovoj priči kako bi prikupio potpise studenata u ime peticije i dostavio ih Ministartsvu obrazovanja. Međutim, kao i do sada, na našem fakultetu to nije slučaj.

Iako su izgubili na poslednjim izborima, ekipa Saveza studenata je do 1. oktobra 2013.god. na čelu Studentskog parlamenta MF-a. Za to vreme (mesec dana), moraju se boriti za prava svojih studenata kao i za njihov bolji standard. Svi znamo da nikada ništa konketno nisu učinili za svoje kolege studente na MFu, ali to nije razlog da i dalje sede ne radeći ništa.

Ukoliko niko ne čuje vaš glas, ništa se neće promeniti!

Evo kako to izgleda na Pravnom fakultetu:

Поштовани господине министре,

обраћамо вам се у име Студентског парламента Правног факултета Универзитета у Београду, уз писмену подршку ..... (бар око хиљаду) студената наше институције, да на време покренете поступак измене и допуне Закона о високом образовању, тачније Измена и допуна тог закона из 2012. године (Сл. гласник РС 93/2012). Њима је Закон измењен тако што је смањен број испитних рокова са шест на пет, а при том је уведена и новина са се студенати финансирају из буџета ако у школској 2012/2013. години остваре најмање 50 ЕСПБ бодова, уместо 48 колико је било предвиђено досадашњим прописом.

Не видимо никакав разлог да се број испитних рокова смањује, а да се при том услов пооштрава (што можемо да разумемо, као жељу да се постепено приближава идеално замишљеном законском концепту према коме студент треба да оствари свих 60 ЕСПБ бодова да би био финансиран из буџета). Имајући увиду да су ова решења неодржива у пракси, јер се у систему високог образовања ништа није променило на боље у смислу мањег оптерећења студената и дубинске реформе, сматрамо да би на овај начин садашњој генерацији студената био наметнут тешко остварив услов.

Као студенти права, желимо да на време иницирамо промену овог прописа, како не бисмо дошли у ситуацију да крајем октобра, када дође време уписа, масовним протестима морамо да се залажемо за неопштовање важеће законске норме и на тај начин поступамо супротно основним начелима своје будуће професије. Ово није став само студената нашег Факултета, него и став студената целог Универзитета у Београду. Због тога смо уверени да је боље и за Министарство и за државу да ове дискриминаторне норме на време усклади са реалношћу и стави ван снаге Измене и допуне из 2012. године које се тичу ових решења.

У уверењу да ћете наш захтев примити у најбољој вери и са пуним разумевањем,

ПРЕДСЕДНИК СТУДЕНТСКОГ ПАРЛАМЕНТА
ПРАВНОГ ФАКУЛТЕТА УНИВЕРЗИТЕТА У БЕОГРАДУ
Дејан Стојановић

Nemate prava da postavite komentar.

„Ništa što je vredno ne dolazi na brzinu. Rad, konstantan i marljiv rad je jedini način da se dođe do rezultata koji će trajati.“
Hamilton Holt

Facebook grupe

Studenti Mašinskog fakulteta u Beogradu
Pridružite se!
Brucoši 2018/19
Mašinski fakultet Beograd
Pridružite se!
II godina 2018/19
Mašinski fakultet Beograd
Pridružite se!
III godina 2018/19
Mašinski fakultet Beograd
Pridružite se!

Anketa

Da li će se kvalitet nastave poboljšati povećanjem školarina?

Nastava