Preuzimanje rešenih ugovora obaviće se u sredu 11.1.2017.god. od 12 do 14 časova u prostoriji 104. Raspored preuzimanja ugovora biće naknadno objavljen u ponedeljak 9.1.2017.god.

Studenti koji se pozivaju da preuzmu ugovore su oni studenti koji do sada nisu preuzeli svoje ugovore u ranije naznačenim terminima kao i studenti koji su svoje ugovore predali u ponedeljak 26.12. i utorak 27.12.2016.god.

Studenti koji još uvek nisu predali svoje ugovore imaće mogućnost da to učine u ponedeljak 9.1. i utorak 10.1.2017.god. na šalterima Službe za studentske poslove.

Delovi rečenica u obaveštenjima Fakulteta kao što su "kranji rok" ili "poslednji termin" na Mašincu su totalne izgubile na značaju. Fakultet je toliko puta "izlazio u susret studentima" što zbog svoje slabe organizovanosti ili studentske lenjosti da je probijanje rokova postalo svakodnevnica i da su studenti sigurni u to da će svaki prethodno definisan i zacrtani rok biti produžen. Zato verovatno i ostavljaju sve stvari za poslednji dan, barem većina i čast izuzecima.

Time su svi na gubitku, fakultet koji ne može jasno da definiše svoje rokove za rešavanje administrativnih stvari i jednom zauvek završi sa određenim procesom i fokusira se na druge stvari, a isto tako i studenti koji početkom drugog semestra tekuće godine još uvek rešavaju svoj studentski status. Naravno znamo da ima i studenata koji su lenji, sa druge strane ima i onih koji zbog svojih drugih obaveza ne mogu da dođu u radno vreme studentske službe ali zasigurno oni nisu problem trenutne situacije.

Ukoliko se budu poštovali zacrtani rokovi od strane Studentske službe, sa jasnom naznakom da od sada "krajni rok je krajni rok", studenti će sigurno uspeti da pronađu vreme i organizuju se da sve to završe na vreme. Ukoliko ne, uvek postoji i ona druga strana rešavanja problema, "udariti dodatno po džepu". Sve posle naznačenog roka, somića dindži iz studentskog novčanika, pa da vidiš kako će sve funkcionisati lepo i na vreme. Svakako, pre toga Fakultet mora da uredi sve svoje službe i studentske servise kako bi imali pravo da krivicu prebace na same studente.

Naravno u situacijama kada je potrebno rešavati administrativne probleme, bilo bi lepo da Studentska služba odvoji barem jedan dan nedeljno kada će radno vreme biti produženo (npr. jedan šalter koji radi do 17 časova) zarad onih koji zbog posla ne mogu da dođu u periodu kada služba inače radi. Naravno, ovakav vid obaveštenja bi morao biti nekoliko dana ranije kako bi studenti koji pripadaju toj grupi mogli da organizuju svoje vreme i obaveste poslodavca.

Nikako ne bi trebalo zaboraviti da živimo u čudnoj zemlji gde su prava radnika gurnuta sa strane, i da ne rade svi u državnim ustanovama gde mogu da napuste radno mesto kada god to požele. Ujedno, ne treba kriviti one koji studiraju i rade, već im treba dati šansu i olakšati ionako tešku situaciju zbog koje se i nalaze u istoj.

Tagovi

Nemate prava da postavite komentar.

„Postoje dve vrste ljudi - oni koji rade i oni koji pobiru slavu za napravljeno. Potrudite se da uvek budete u prvoj grupi jer je tu znatno manja konkurencija.“
Indira Gandi

Facebook grupe

Studenti Mašinskog fakulteta u Beogradu
Pridružite se!
Brucoši 2018/19
Mašinski fakultet Beograd
Pridružite se!
II godina 2018/19
Mašinski fakultet Beograd
Pridružite se!
III godina 2018/19
Mašinski fakultet Beograd
Pridružite se!

Anketa

Da li će se kvalitet nastave poboljšati povećanjem školarina?

Nastava