Ministarstvo obrazovanja i nauke Rusije i "Rosotrudničestvo" objavljuju konkurs za prijem državljana Republike Srbije na školovanje u obrazovnim institucijama za visoko obrazovanje u Ruskoj Federaciji za školsku 2016/2017. godinu.


Za školsku 2016/2017. godinu za Srbiju se za prijem na školovanje u obrazovnim institucijama Ruske Federacije na račun državnog budžeta izdvaja kvota od 85 studenata (u daljem tekstu kvota) za programe visokog obrazovanja i dodatnog stručnog obrazovanja.

Odabir kandidata za školovanje vrši Rosotrudničestvo (Ruski centar za nauku i kulturu u Srbiji), uz prisustvo predstavnika ministarstva iz zemlje prebivališta kandidata, ruskih ambasada i stranih predstavnika.
U prvoj etapi konkursa kandidati treba da u Ruski dom u štampanoj formi dostave sledeću dokumentaciju:
  • Popunjenu prijavu (Anketa), sa priloženom fotografijom u boji. U slučaju da polja koja su označena kao obavezna za popunjavanje ne budu popunjena, Ministarstvo obrazovanja i nauke Rusije neće razmatrati dokumentaciju kandidata.
  • Kopija pasoša (stranice koje sadrže podatke relevantne za pisanje pozivnog pisma);
  • Kopija lekarskog uverenja o tome da je kandidat HIV negativan i da nije oboleo od side;
  • Kopija dokumenta iz medicinske ustanove zemlje prebivališta kandidata kojim se potvrđuje zdravstvena sposobnost kandidata da se školuje u Ruskoj Federaciji;
  • Spisak objavljenih naučnih radova (ako takvi postoje);
  • Kopija uverenja o položenim ispitima (ocene);
  • Kopija dokumenta o obrazovanju u inostranstvu i (ili) stranim kvalifikacijama, dobijenim u zemlji prebivališta.
  • U slučaju da kandidat nema dokumenta o obrazovanju u inostranstvu i (ili) o stranim kvalifikacijama, kandidat dostavlja poslednje uverenje o ocenama iz obrazovne ustanove u kojoj završava svoje školovanje.
  • Sva dokumenta moraju biti prevedena na ruski jezik i overena od strane sudskog tumača.
U slučaju neispunjavanja bar jednog od zahteva, inostrani državljanin gubi pravo da se školuje u Ruskoj Federaciji, i njegova dokumentacija neće biti razmatrana.

Rok za predaju dokumenata je 20. mart 2016. godine.

Treba uzeti u obzir da pri popunjavanju prijave(v. Prilog Anketa tačka 23 Napravlenie podgotovki) šifra i naziv studijskog smera koji je kandidat izabrao moraju strogo odgovarati spisku studijskih smerova koji su objavljeni na sajtu www.russia-edu.ru.

Strani kandidat ima pravo da samostalno izabere mesto svog budućeg školovanja (v. prilog Anketa tačka 25 Obrazovatelьnыe organizacii (universitetы, kolledži), gde vы hoteli bы učitьsя). Ima pravo da navede 6 visokoškolskih ustanova, ali ne više od dve u jednom federalnom okrugu. Ne dozvoljava se navođenje samo jedne obrazovne ustanove. Preporučuje se da kandidat ne navodi manje od tri visokoškolske ustanove.

Dokumentacija koja nije kompletirana u skladu sa ruskim zahtevima, nije prevedena na ruski jezik i nema pečat sudskog tumača neće biti razmatrana.

Detaljnije informacije o listi dokumenata koje kandidati predaju, o uslovima prijema kao i o neophodnim preporukama možete pronaći na Internetu – na sajtu Ministarstva obrazovanja i nauke Rusije: http://minobrnauki.rf, Rosotrudničestva: http://rs.gov.ru, Rosobrnadzora (pitanja o priznavanju stranih dokumenata o obrazovanju): http://obrnadzor.gov.ru.
Državljani Srbije, koji su se i ranije školovali u Ruskoj Federaciji, a koji završavaju školovanje u tekućoj školskoj godini i žele da ga produže na sledeći nivo stručnog obrazovanja, za produženje školovanja u okviru opšte kvote za Srbiju za 2016. godinu treba da prođu izbor u skladu sa zahtevima navedenim u ovom pismu.
U skladu sa Federalnim zakonom „O obrazovanju u Ruskoj Federaciji“, školovanje stranih državljana u granicama navedene kvote na osnovnim profesionalnim obrazovnim programima omogućeno je isplatom državnih akademskih stipendija iz federalnog budžeta navedenim stranim državljanima (u toku celokupnog perioda školovanja, nezavisno od postignutih rezultata) i pružanjem domskih mesta u studentskim domovima po uslovima koji važe za državljane Ruske Federacije koji se školuju o trošku federalnog budžeta.

Stranim državljanima (specijalistima sa visokim obrazovanjem) koji se upisuju na školovanje po programu dodatnog professionalnog obrazovanja (povećanje profesionalne kvalifikacije) državna akademska stipendija se ne isplaćuje.

Strani državljani koji ne vladaju dobro ruskim jezikom imaju pravo na obuku na pripremnim odeljenjima ili pripremnim fakultetima državnih obrazovnih institucija po dopunskim opšte obrazovnim programima koji obezbeđuju pripremu za usvajanje profesionalnih obrazovnih programa na ruskomjeziku, takođe o trošku federalnog budžeta, sa isplatom stipendija navedenim građanima (utokucelokupnog perioda školovanja, nezavisno od postignutih rezultata). Rok obučavanja na pripremnom fakultetu ili pripremnom odeljenju je jedna godina, i ona ne ulaziu trajanje školovanja po osnovnim stručnim obrazovnim programima.

Kandidat koji konkuriše na smer grupe „Umetnost i kultura“ mora da prođe dodatna testiranja kreativnih sposobnosti direktno u obrazovnim institucijama na koje želi da se upiše.

Testiranja počinju od 20. marta 2016. godine i precizira ih direktno kandidat.

Informacije o datumima dodatnih testiranja kreativnih sposobnosti u drugim obrazovnim institucijama nalaze se na sajtovimadatih institucija .

Detaljnije informacije o spisku smerova na kojim se pri prijemu na osnovne i specijalističke studije mogu sprovoditi dodatna testiranja kreativnih sposobnosti i (ili) profesionalne orijentacije nalaze se na sajtu http://minobrnauki.rf i u Informacijama na www.russia-edu.ru 

Troškove prevoza kandidata do mesta školovanja, dobijanja polise dobrovoljnog zdravstvenog osiguranja snosi sam kandidat i (ili) sponzor.

Tagovi

Nemate prava da postavite komentar.

„Život od nas ne traži da budemo najbolji, već da se potrudimo najbolje što možemo.”
Džekson Braun

Facebook grupe

Studenti Mašinskog fakulteta u Beogradu
Pridružite se!
Brucoši 2018/19
Mašinski fakultet Beograd
Pridružite se!
II godina 2018/19
Mašinski fakultet Beograd
Pridružite se!
III godina 2018/19
Mašinski fakultet Beograd
Pridružite se!

Anketa

Da li će se kvalitet nastave poboljšati povećanjem školarina?

Nastava