Još jedna od interesantnih stvari koja se nalazi na spisku obaveza studenata prema fakultetu u ovom mesecu jeste i provera da li su svi položeni ispiti upisani i registrovani u studentskom servisu.

Razvojem i uvođenjem studentskog servisa na Mašincu, isti bi trebao da predstavlja online studentski korisnički centar gde bi sami studenti, ali i zaposleni u studentskoj službi imali kompletan uvid u studentski dosije. Iako u procesu konstantnog razvoja, sam servis još uvek nije u potpunosti funkcionalan. Gotovo u svakom ispitnom roku dolazi do tehničkih problema koji prouzrokuju nefunkcionalnost, produžetak unapred dogovorenih rokova... što na kraju dovodi do enormnih redova ispred šaltera studentske službe čiji rezultat jesu samo propuštena predavanja, nervoza studenata i zaposlenih u službi, gubitak dragocenog vremena.

Postavlja se pitanje, zašto bi studenti pored svih obaveza koje imaju na fakultetu ali i van njega, morali da isprate i sve administrativne poslove koje bi trebali da obave oni koji su za to i plaćeni, predavači i zaposleni u studentskoj službi?

Jedno od poslednjih obaveštenja sa fakulteta odnosi se i na to da studenti OAS i MAS studija mogu da izvrše proveru ocena u studentskom online servisu sa podacima upisanim u indeks. Ukoliko postoji bilo kakva razlika, istu moraju da prijave popunjavanjem obrazca i slanjem istog na email Službe za studentska pitanja ssp@mas.bg.ac.rs.
Ovo je potrebno uraditi najkasnije do 20.12.2016.god.

  • Zašto se ovo dešava?
    Proteklih nedelja i meseci utvrđeno je da postoje razlike kod određenog broja studenata u broju položenih ispita koji su upisani u studentskom indeksu i broju ispita koji su registrovani kao položeni u online servisu.
  • Kako je moguće da dođe do toga?
    Po završetku ispitnog roka sve ispitne prijave, pojedinačne ili one sa ispitne sveske, sa upisanom ocenom se odnose u studentsku službu. Profesori su dužni da iste predaju studentskoj službi. Službenici studentske službe iste bi trebali da razvrstaju i rezultate ručnim upisivanjem unesu u online bazu studentskog servisa. U procesu između primopredaje prijava i upisa u servis potrebno je da iste prijave odstoje nekoliko nedelja ili čak i meseci kako bi se navikle na samu atmosferu koja vlada u studentskoj službi. Sve to pre nego budu razvrstane i stavljene u arhivu, daleko od svih, u carstvo tame svakog studenskoj dosija... kartonsku fasciklu.
  • Šta se dešava sa samim ispitnim prijavama?
    Odgovor je jednostavan, ljudski faktor uvek nosi i određeni rizik a u ovom slučaju propust može biti u tome da je neka ispitna prijava promakla, ili se zalepila za poleđinu druge jer je ova prethoda bila umazana džemom iz buhtle. Papir je uvek dobar podmetač, složićete se. Takođe, moguće je da se prilikom razvrstavanja akcenat stavi na "selfi", pa dok ta fotka ne ispadne dobro, dogodi se da ispitna prijava zaluta u tudji dosije, pa samim tim joj se teško može ući u trag. Takođe bilo je momenata kada prijave jednostavno nestanu, i veoma ih je teško pronaći u ogromnoj kancelariji studentske službe. Obično nestaju u grupi, retko kad jedna, nešto slično kao bežanje sa časa. Naravno, moguće je da je prijava slučajno ispala na putu od kabineta profesora do studentske službe, ili čak da je nestala u samom kabinetu profesora.
    Zato je uvek dobro imati "backup" rešenje, a to je vaš studentski indeks. Tim putem lako možete naći razliku između upisanih ispita u samom indeksu i onih u online servisu.

  • Zašto su studenti ti koji to moraju da provere?
    Da li želite da vaš studentski indeks još jednom završi na šalterima studentske službe ovog semestra? Verujemo da ne. Kako je sam indeks kod studenata, prijavljivanjem na elektronski sistem pronađite razliku, popunite gore naven formular i prosledite ga studentskoj službi.
    Da li bi studenti trebali da troše svoje vreme kako bi proveravali ono što je posao drugih? Zasigurno ne!
    Zašto ne? Zato što studenti nisu ti koji zbog neodgovornosti i propusta onih kojima je to jedina obaveza u toku radnog dana a koji su plaćeni za obavljanje tog posla, moraju da rade njihov posao.
    Da li bi studenti trebali da učine uslugu studentskoj službi i provere ono što je posao drugih? Hmmmm... ne, ali hajde još malo svog vremena odvojimo na administrativne poslove. Inako ste ga malo potrošili ovog semestra.

  • Šta bi se dogodilo da student izgubi indeks, a ispit nije zaveden u elektronskom sistemu i ispitna prijava je izgubljena?
    E tada kreće prava drama gde student mora da "ujuri" profesora, onda mu objasni celokupan problem sa činjenicom da će ga profesor gledati kao potencijalnog krivca, barem prvih 10 minuta. Uz konsultaciju za studentskom službom, profesor će se ipak namoliti i pokušati da pronađe spisak studenata koji su položili ispit u određenom roku. Nekada je potrebno par dana da se isti spisak pronađe.
  • Zbog čega je potrebno imati infomacije u studentskom online servisu tačnim?
    Cilj korišćenja studentskog online servisa jeste da na jednom mestu u svakom trenutku možete pronaći sve informacije vezane za jednog studenta. Prilikom izlistavanja položenih ispita u razne svrhe (stipendije, krediti, konkursi, radne pozicije, diplome), uvid u trenutnu prolaznost na ispitima (ne toliko puta polemisano), kopija studentskog indeksa...
Na nekim fakultetima se indeks gotovo i ne koristi i nema nikakvu funkciju, za studente Mašinca indeks je jedna od veoma bitnih stvari. Ne samo zbog toga što služi za "pokazivanje" onima koji bi u isti mogli da ubace koju "crvenu" već prevashodno kao backup studentskoj službi.

Pročitajte: Elektronski indeks ili indeks u ruci? Šta je sigurnije na Mašincu?

Nadamo se da će studenti ipak i pored svih obaveza proteklih dana i čekanja u redovima uspeti da pronađu još malo svog slobodnog vremena i odrade ovaj zadatak i time pomognu studentskoj službi da uvide gde su pogrešili. Bilo bi interesantno videti izveštaj koliko će dodatnih korekcija biti potrebno. Nadajmo se nijedna!

meme studentski servis masinac

Tagovi

Nemate prava da postavite komentar.

„Postoje dve vrste ljudi - oni koji rade i oni koji pobiru slavu za napravljeno. Potrudite se da uvek budete u prvoj grupi jer je tu znatno manja konkurencija.“
Indira Gandi

Facebook grupe

Studenti Mašinskog fakulteta u Beogradu
Pridružite se!
Brucoši 2018/19
Mašinski fakultet Beograd
Pridružite se!
II godina 2018/19
Mašinski fakultet Beograd
Pridružite se!
III godina 2018/19
Mašinski fakultet Beograd
Pridružite se!

Anketa

Da li će se kvalitet nastave poboljšati povećanjem školarina?

Nastava