Tatjana Stošić, Đorđe Šipetić i Jovica Stanić, studenti završne godine Modula za automatsko upravljanje Mašinskog fakulteta u Beogradu , članovi su tima “MISS – Make it Simple and Smart”, koji je u finalu regionalnog studentskog takmičenja iz automatike SIM(P)ATIC PLC+ Challenge 2017 ostvario izuzetno zapažene rezultate i plasirao se u sam vrh takmičenja.

Takmičenje su organizovali Kompanija Siemens d.o.o. Beograd i studentska organizacija Udruženja studenata elektrotehnike Evrope – EESTEC Lokalni komitet Beograd.

Ukupno devet timova, po tri iz Srbije, Hrvatske i Slovenije, takmičilo se za titulu pobednika drugog po redu SIM(P)ATIC PLC+ Challenge 2017. Finalna runda takmičenja održana je na Elektrotehničkom fakultetu u Beogradu. Timovi su u prvom delu finala prezentovali svoje radove u Siemens TIA PLC softveru, a zatim ih predstavili i žiriju.

Posebno je značajna činjenica da je tokom čitavog takmičenja akcenat stavljen kako na poznavanje najnovije tehnologije koja se primenjuje u industriji, tako i na kvalitet algoritma rešenja. Radovi su ocenjivani prema kriterijumskim funkcijama. Prema prvoj kriterijumskoj funkciji, tim Mašinskog fakulteta nalazio se u samom vrhu, dok je po drugoj kriterijumskoj funkciji bio ispred ostalih timova. Ipak, ukupni regionalni pobednik – tim “TripleM” iz Hrvatske, bio je za nijansu bolji.

Takmičenje SIM(P)ATIC PLC+ Challenge 2017 je započelo je krajem marta kao besplatna stručna radionica koja se, osim na ETF u Beogradu, istovremeno održavala i na istovrsnim fakultetima u Zagrebu i Ljubljani. Po završetku radionice, studentski timovi su rešavali zadatak, a tri najuspešnija tima iz svake države kvalifikovala su se za regionalno finale.

Na lokalnoj rundi takmičenja u Beogradu učestvovalo je 12 timova, sa Elektrotehničkog i Mašinskog fakulteta Univerziteta u Beogradu, koji je prvi put ove godine imao svoje predstavnike. Tim “MISS – Make it Simple and Smart” – studenata završne godine Modula za automatsko upravljanje, uz veliku podršku predmetnog nastavnika profesora Milana Ristanovića, bio je jedini tim Mašinskog fakulteta.

Radionica se sastojala iz dva dela. U prvom delu, koji je se odnosio na teorijsko znanje, učesnici su tokom dve nedelje slušali predavanja koja su održali profesori Elektrotehničkog fakulteta u Beogradu i predstavnici kompanije Siemens Srbija. Zatim su dobili praktičan zadatak, koji je trebalo da urade za 4 nedelje. Nakon predstavljanja projekta i razvijenog rešenja, stručni žiri je izabrao pet timova koji su prošli u drugi krug lokalnog takmičenja. Nakon prezentacije i ocenjivanja radova tri najbolje ekipe, među kojima i tim Mašinskog fakulteta, plasirale su se na regionalno takmičenje.

Finale regionalnog studentskog takmičenja označilo je završnicu projekta SIM(P)ATIC PLC+ Challenge 2017. Cilj projekta, koji je iniciralo Udruženje studenata elektrotehnike Evrope – EESTEC, a podržali fakulteti elektrotehnike u Srbiji, Hrvatskoj i Sloveniji i Kompanija Siemens, je da mladim budućim inženjerima pruži detaljniji uvid u problematiku s kojom se inženjeri inače susreću u industrijskoj automatizaciji s ciljem da se što bolje pripreme za rad u stvarnom okruženju.

simpatic plc challange 2017 01 simpatic plc challange 2017 02 simpatic plc challange 2017 03

Tagovi

Nemate prava da postavite komentar.

„Naše živote više oblikuju naša očekivanja i nadanja nego li naše iskustvo.“
Bernard Šo

Facebook grupe

Studenti Mašinskog fakulteta u Beogradu
Pridružite se!
Brucoši 2018/19
Mašinski fakultet Beograd
Pridružite se!
II godina 2018/19
Mašinski fakultet Beograd
Pridružite se!
III godina 2018/19
Mašinski fakultet Beograd
Pridružite se!

Anketa

Da li će se kvalitet nastave poboljšati povećanjem školarina?

Nastava