Pokret "Spasimo nauku" danas se obratio Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Nacionalnom savetu za nauku i tehnološki razvoj, Komisiji za sticanje naučnih zvanja, kao i Zajednici instituta Srbije i Konferenciji univerziteta Srbije.


Povodom nedavnog dospeća srpskog naučnog časopisa Archives of biological sciences na "crnu listu" predatorskih časopisa, a uzimajući u obzir i prošlogodišnju aferu sa rumunskim časopisom Metalurgia International u kom su tri naša istraživača objavila izmišljeni rad u cilju dokazivanja nepostojanja procesa recenzije radova i mogućnosti publikovanja "bilo čega" za novac, pokret „Spasimo nauku“ najoštrije osuđuje koruptivno publikovanje kao i koruptivno izdavaštvo koje urušava ugled naučne zajednice u Srbiji i trivijalizuje svrhu naučnoistraživačkog rada i delatnosti. Pokret poziva sve univerzitetske i naučne organizacije u zemlji kao i tela nadležnog Ministarstva da ovaj put adekvatno reaguju i putem javne diskusije iznađu zajednička rešenja za zaustavljanje ovog negativnog trenda koruptivnog publikovanja i krajnje neetičkog delovanja unutar akademske zajednice. 

Predlažemo da se formira lista predatorskih časopisa i izdavača koji bi se isključili iz vrednovanja rezultata naučnoistraživačkog rada. Kriterijumi bi bili prilagođeni onima koji se koriste za formiranje Liste predatorskih časopisa i izdavača (Beall's List of predatory scholarly open-access publishers). 

Prošlogodišnja medijska pažnja data aferi o koruptivnom publikovanju u predatorskom časopisu Metalurgia International za posledicu je imala samo urušavanje ugleda akademske i naučne profesije u zemlji, a nije ostvarila nikakav pozitivan pomak u pogledu rešavanja problema koruptivnog publikovanja i predatorskih časopisa. I dalje se ovi radovi i časopisi ravnopravno boduju prilikom izbora u naučna i nastavna zvanja, koriste kao dokaz za ispunjenje uslova za odbranu doktorskih disertacija ili pravdanje projekata koje finansira Ministarstvo za prosvetu, nauku i tehnološki razvoj. Naglašavamo da je Nacionalni savet za naučni i tehnološki razvoj u svom izveštaju o stanju nauke u Srbiji za 2012. godinu koji je usvojen aprila 2013. godine (pre afere Metalurgia International) već tada ukazao na postojanje časopisa "koji se teško mogu svrstati u kvalitetne naučne časopise" i preporučio da matični naučni odbori, Nacionalni savet i Ministarstvo sačine liste časopisa u kojima se preporučuje publikovanje, kao i jedinstvenu listu isključenih časopisa. Na žalost dalje od ovog izveštaja se nije odmaklo.

Pokret „Spasimo nauku“ posebno apeluje na nastavno-naučna veća fakulteta, naučna veća instituta, organe univerziteta, konferenciju univerziteta Srbije, zajednicu instituta Srbije, nacionalni savet za naučni i tehnološki razvoj, komisiju za sticanje naučnih zvanja, matične naučne odbore i samo Ministarstvo koje finansira naučne časopise koji se izdaju u zemlji, da aktivno učestvuju u rešavanju problema predatorskih časopisa i koruptivnog publikovanja i da javno otvore proces diskusije povodom ovog pitanja kako bi se zajedničkim delovanjem eliminisalo neetičko akademsko delovanje i povratio ugled univerzitetskih profesora i naučnika u Srbiji.

Nemate prava da postavite komentar.

„Ništa što je vredno ne dolazi na brzinu. Rad, konstantan i marljiv rad je jedini način da se dođe do rezultata koji će trajati.“
Hamilton Holt

Facebook grupe

Studenti Mašinskog fakulteta u Beogradu
Pridružite se!
Brucoši 2018/19
Mašinski fakultet Beograd
Pridružite se!
II godina 2018/19
Mašinski fakultet Beograd
Pridružite se!
III godina 2018/19
Mašinski fakultet Beograd
Pridružite se!

Anketa

Da li će se kvalitet nastave poboljšati povećanjem školarina?

Nastava