uzvicnikKako prenosi dnevni list Blic, od studentskih zahteva nema ništa. O zahtevima studenata za izmenama Zakona o visokom obrazovanju, već je bilo reči. Predstavnici studenata su na sav glas obznanili da su izvojevali pobedu i da će uslovi upisa ostati isti (48 ESPB bodova) i da će ostati 6 regularnih rokova.



Međutim, sa tim se ne slažu poslanici našeg parlamenta. Ta skupina polupismenih, nadobudnih sumnjivih privrednika, kupaca diploma i njihovih slugu uopšte ne razmatra izmene zakona koje su dogovorene. Akademska godina već počinje i studenti počinju da trpe posledice haosa u resornom ministarstvu i Narodnoj skupštini. Za hitno razmatranje izmena ovog zakona, glasalo je svega šest poslanika.

"Obećano nam je da će granica za budžet biti 48 bodova i da će nam ostati svih šest ispitnih rokova. Na ružan način se poigravaju sa studentima i to neće izaći na dobro. Ovo je sramota" izjavio je Danilo Jeremić, predsednik studentske konferencije Univerziteta Srbije (SKONUS)

Sa perspektive poslanika, ovo je logičan sled događaja. Iako ne rade gotovo ništa, neće ono malo svog vremena uložiti na razmatranje jednog te istog zakona na svakih mesec dana. Podsećamo vas da je ovaj zakon prošao skupštinsku proceduru i javnu raspravu da niko od predstavnika studenata nije prstom mrdnuo.

Sada se postavlja pitanje da li vođe studentskih organizacija i parlamenata imaju petlju da izvedu studente na ulice, kako bi ostvarili minimum prava i sačuvali bar trunku dostojanstva. Verovatnije je da će da zavuku glave u pesak i da sačekaju da bura prođe.

Za to vreme, premijer ukazuje na budućnost obrazovnog sistema u Srbiji. Ipak se zna ko je preči.

Komentari  

-15 #1 jovana 01-10-2013 22:50
zasto se cuti da su za podizanje uslova znali svi iz studentskih organizacija jos prosle godine i da su istu informaciju imali skoro svi profesori. Zasto se tada nisu pravili protesti ili u martu kada je zvanicno donesen zakon?

Nemate prava da postavite komentar.

„Drveće koje sporo raste ima najslađe plodove.“
Molijer

Facebook grupe

Studenti Mašinskog fakulteta u Beogradu
Pridružite se!
Brucoši 2018/19
Mašinski fakultet Beograd
Pridružite se!
II godina 2018/19
Mašinski fakultet Beograd
Pridružite se!
III godina 2018/19
Mašinski fakultet Beograd
Pridružite se!

Anketa

Da li će se kvalitet nastave poboljšati povećanjem školarina?

Nastava