Hiljade bivših akademaca, korisnika studentskih kredita, dobilo je obaveštenje da do septembra treba da otplate kredit i sve obračunate kamate. Tako će umesto rate od, recimo, 3.000 dinara, prema prvobitnom planu otplate, morati za tri meseca da plate i po nekoliko desetina hiljada dinara.

Akademci dugove nisu vracali zato što nisu znali - kome.

Univerzal banka Beograd, preko koje im je isplacivan kredit Ministarstva prosvete, ostala je bez dozvole za rad pre dve i po godine. Tek posle 13 meseci, ovaj posao poveren je Unikredit banci. Studente ni kada je odabrana nova banka niko nije obavestio o tome koji iznos, u kom roku i na koji racun treba da uplate. Ni studenti koji su se tada raspitivali u Ministarstvu prosvete nisu dobili nikakvu korisnu informaciju.

U Unikredit banci je receno da oni nemaju podatke o tome koliko bivših studenata treba da otplati zaostali dug i koliko je njihovo ukupno dugovanje bilo kada su, mimo svog znanja, postali klijenti ove banke, kao i da te informacije ima samo Ministarstvo prosvete. Ovaj list u Ministarstvu nije uspeo da dobije te podatke. Kako se godišnje dodeli i po 15.000 studentskih kredita, problem s vracanjem duga zasigurno ima hiljade bivših akademaca.

U Unikredit banci tvrde da su studenti u ugovoru koji su potpisali pristali na to damoraju sami u banci da se informišu o visini duga i nacinu otplate. U tom ugovoru, ipak, ne piše nigde da ce studenti morati da idu od banke do banke da bi saznali kojoj duguju.

Iako je, uz informacije o dugovanjima, banka dobila i licne podatke dužnika, pa i njihove adrese stanovanja, mnogim akademcima je tek posle više od dve godine nakon gašenja Univerzal banke stiglo obaveštenje o tome kako da nastave vracanje duga. U Unikredit banci kažu da su javnost obavestili saopštenjem, gostovanjima u TV emisijama, na sajtu, Fejsbuku, posterima na fakultetima... Nakon javnog obaveštenja, otplata kredita je aktivirana, te je bilo neophodno da korisnici pocnu da ga otplacuju.

Da li će se studentski predstavnici ujediniti po ovom pitanju i stati na stranu studenata ostaje da se vidi. Jedno je sigurno, neko mora da dogovori pravedne uslove vraćanja kredita državi kako niko ne bi ostao oštećen na kraju, a ponajmanje studenti.

Tagovi

Nemate prava da postavite komentar.

„Putovanje od hiljadu milja počinje jednim korakom.“
Lao Ce

Facebook grupe

Studenti Mašinskog fakulteta u Beogradu
Pridružite se!
Brucoši 2018/19
Mašinski fakultet Beograd
Pridružite se!
II godina 2018/19
Mašinski fakultet Beograd
Pridružite se!
III godina 2018/19
Mašinski fakultet Beograd
Pridružite se!

Anketa

Da li će se kvalitet nastave poboljšati povećanjem školarina?

Nastava