U toku dana primetićete neočekivanu aktivnost na našem fakultetu. Određeni broj studenata koji tumaraju čak i po najmračnijim delovima fakultetskih hodnika u nadi da će pronaći još po kojeg studenta i pitati ga: Imaš li indeks kod sebe?


 - Ukoliko je odgovor "Da", sledi novo pitanje: "Hoćeš li da glasaš?"
 - Ukoliko je odgovor "Ne", možda će ti se zahvaliti na izdvojenom vremenu, a možda i ne.

Da, dobro ste pretpostavili. Danas se održavaju izbori za novi Saziv Studentskog parlamenta Mašinskog fakulteta koji na dužnost stupa početkom nove školske godine, u oktobru mesecu. Kao i ranijih godina skrivene namere su postojale, cenzura, skrivanje informacija a sve to zarad još jednog mandata u parlamentu. Prepirke putem socijalnih mreža su otpočele. Obostrano vređanje pojedinih članova suparničkih tabora nas stavlja u poziciju da se zapitamo da li smo svi mi studenti Mašinca, budući akademski građani ponosni fakultetom sa koga dolazimo? Da li su baš oni ti koji treba da se bore za nas, a međusobno se vređaju najgorim mogućim izrazima nedostojni jednog budućeg Mašinskog inženjera?

U isto vreme održavaju se i izbori za predstavnika Mašinskog fakulteta u Studentskom parlamentu Beogradskog Univerziteta.

Da li smo mi kao studenti osetili znatan boljitak u našim studentskim danima provedenim na Mašincu?
Jednim delom da, kroz organizaciju tribina i gostovanja različitih predavača ali da li je to primarna delatnost Studentskog parlamenta? Zasigurno ne! Svedoci smo da se kroz rad parlamenta provlači i promoviše jedna studentska organizacija koja u većini slučajeva pokušava da prikupi poene i stavi svoje ime ispred svega. Slično se dogodilo kada se na jednoj tribini prikupljao novac u humanitarne svrhe, gde je kasnije na uplatnici upisano "Donacija studentske organizacije..." umesto "Donacija sredstava prikupljenih na tribini u organizaciji...". Novac su prikupili svi a ne samo ta organizacija. Promovisanje na taj način doprinosi isključivo toj organizaciji a najviše šteti ostalim studentima Mašinskog fakulteta, jer ih predstavlja organizacija koja u svom imenu i nema naznake da pripada Mašinskom fakultetu a jasno je da je Mašinac samo polazna tačka za širenje iste. Razvoj iste podržavamo, ali nemojte zaboraviti ko ste i sa kog fakulteta dolazite i za čija prava se borite.
Ukoliko predstavljate studente Mašinskog fakulteta onda i pokažite da se za iste i borite.

Jasno je da ukupna inicijativa za poboljšanja studentskog standarda dolazi od Uprave fakulteta jer je i sama Uprava shvatila da se imidž Mašinca srozao, da mnoge stvari ne funkcionišu kako bi trebale, pa stoga Uprava na sve načine pokušava da podigne svest svojih studenata i pomogne im na svakom polju, što je za svaku pohvalu!
Studentski parlament u proteklih godinu dana je bio samo još jedno sredstvo informisanja, koje je za zadatak imalo da prosledi informacije studentima koje im je Uprava fakulteta dostavila, bez ijednog trenutka preuzimanja inicijative (izuzev organizovanja pojedinih tribina i predavanja). Organizovanje sastanaka sa Upravom fakulteta na kojima se raspravljalo o budućim aktivnostima, organizovanje ponovnih kurseva i predavanja iz pojedinih predmeta... sve je to inicijativa Uprave fakulteta, a ne studentskih organizacija koje pokušavaju da pripišu organizaciju istih sebi.

Sa druge strane, studentska organizacija koja se hvali da najduže postoji na Mašincu učinila je još manje za jačanje studentskog standarda na Mašincu. Gotovo neprimetni, ostavljali su prazne limenke piva i opuške cigareta u studentskoj zajedničkoj prostoriji 001 (iako je strogo zabranjeno korišnje istih u javnim ustanovima). Žive od stare slave i ponose se time što su članovi iste, a verujemo da im osnivači iste, davne 1960.god., ne bi dozvolili ni da se primaknu blizu. Od nas imaju samo jedan plus a to je organizacija Sajma praksi na Mašincu.

Studentski parlament je taj koji treba da prezentuje glas svih studenata Upravi fakulteta, da bude jak i dostojan svog imena i svojih ovlašćenja, da vodi priču i lupi šakom o sto kada je to potrebno!

Ukoliko ste iole zapazili aktivnosti ove dve pomenute organizacije, možete zaključiti da gorovorimo o iste dve studentske organizacije koje su bile na vlasti proteklih godinu dana i koje se i danas kandiduju i za koje možete glasati.
  • E3 - Energija/Edukacija/Entuzijazam
  • Savez Studenata Mašinskog fakulteta

Za predstavnika Mašinskog fakulteta u Studentskom parlamentu Beogradskog univerziteta bore se:
  • Marko Gojak
  • Miloš Đoković
Glasanje traje, danas, od 11 do 17h i održaće se u čitaonici na Mašinskom fakultetu. Da bi ste mogli da glasate potrebno je da imate važeći indeks Mašinskog fakulteta sa sobom. Sami procenite kome želite da date vaš glas, jer će se baš jedna od gore dve pomenute studentske organizacije boriti za vaše bolje sutra na Mašincu.

Tagovi

Nemate prava da postavite komentar.

„Kada jednom kreneš odustajati, to ti se pretvori u naviku.“
Vinsent Lombardi

Facebook grupe

Studenti Mašinskog fakulteta u Beogradu
Pridružite se!
Brucoši 2018/19
Mašinski fakultet Beograd
Pridružite se!
II godina 2018/19
Mašinski fakultet Beograd
Pridružite se!
III godina 2018/19
Mašinski fakultet Beograd
Pridružite se!

Anketa

Da li će se kvalitet nastave poboljšati povećanjem školarina?

Nastava