Svedoci smo da se u poslednjih par dana podigla velika prašina oko novih pravila koja su iznenada nametnuta studentima, i to pred sam početak januarskog ispitnog roka.

Kako su studenti mogli da pročitaju na zvaničnom sajtu fakulteta, od ovog ispitnog roka, svi ispiti će se prijavljivati zasebno a to znači posebna prijava za svaki "dupli ispitni rok". 

Primera radi, studenti će morati posebno da prijave ispite u januarskom, a zatim zasebno u februarskom roku. Naravno ovo će važiti i za junsko-julski i septembarsko-oktobarski rok.

Šta je ovim Uprava fakulteta htela da dobije? Svi zamo da se na fakultetima koriste termini 3 ispitna roka (3 x 2 polaganja) ili 6 ispitnih rokova u jednog školskoj godini. Verovatno, Uprava je htela da jasno definiše da studenti imaju 6 isptinih rokova, i da u skladu sa time je potrebno imati i 6 prijava ispita. U suštini, ništa osim dodatnog opterećivanja studentske službe i administracije jer kao što znamo ni sa druge strane šaltera se ne mogu pohvaliti velikom organizovanošću. Naravno ovo će studentima oduzeti vreme namenjeno drugim obavezama i spremanju ispita.

Zabrinjavajuće za studente jeste to da se uvodi pravilo da svi oni koju polažu ispite više od 3 puta, moraće da plaćaju zasebno prijavu uspita za svaki ispitni rok, po ceni od 800din po ispitu (trenutno važeći cenovnik). To znači da će studenti morati da uplate 800din u januarskom ispitnom roku, i ukoliko ne polože taj ispit a žele da ponove polaganje u februaru, moraće da uplate ponovo 800din vezano za februarski ispitni rok. Ukupno 1600 din u, što je duplo u odnosu na dosadašnje pravilo gde se uplaćivalo ukupno 800 din za "dupli ispitni rok".

Na insistiranje studenata da ovakva izmena pravila u kratkom roku ne bi smela da se dešava, Uprava je odlučila da će se ovakav sistem plaćanja biti pomeren i uveden u školskoj 2018/19.godini. Pravilo gde se vrši prijava za svaki ispitni rok ostaje na snazi.

Preporučujemo svim studentima koji moraju da uplate polaganje ispita, da naprave kopiju uplatnice jer je vrlo verovatno da će im ista zatrebati za prijavu u drugom terminu.


Socijalne mreže su se uzburkale, dosta komentara i tekstova je ostavljeno na ovu temu. Pojedini komentari i kritike na račun studentskih predstavnika i toga kako zastupaju studente su obrisane. Studentski predstavnici pozivaju studente koji imaju da ulože žalbu da se pojave u prostoriji 001 ili da iste predstave Prodekanima. Objavljuju tekstove u kojima se jasno možete prepoznati da lično ne žele da se preterano angažuju oko ovog pitanja. Nekako, stičemo utisak da su na strani Uprave, a ujedno i da ih ovo pitanje ne dotiče mnogo.

Zašto studentski predstanici jasno ne izađu sa predlogom kako poboljšati studentski standard i kako rešiti ovaj problem i za to zatraže podršku studenata, a ne da iste pozivaju da ulože žalbu i lično se susreću sa Prodekanima. Ako ćemo sami ulagati žalbe čemu nam služe studentski predstavnici? Zar ne želimo isto, zar ne znaju sami da izdejstvuju nešto?

Možda mi, obični studenti, ipak ne mislimo i ne želimo isto kao i studentski predstavnici. Možda mi želimo nešto više, nešto što se neće prelomiti preko naših leđa. Želimo da neko stane ispred nas sa jasnim predlogom i glasno kaže da se neke stvari ne prihvataju tek tako, bez da očekuje da se mi okupljamo samoinicijativno i glumimo "gužvu" a da onih koji nas predstavljaju nema nigde.

Svakako treba iscrpeti sve mogućnosti, ali ako treba pokazati šta studenti zaista žele, možda treba organizovati i neki vid protesta.

Mašinac postaje sinonim za neorganizovanost prema studentima. Česte izmene pravila koje se dešavaju preko noći, bez prethodnih obaveštenja, katastrofalna organizovanost upisnih i ispitnih rokova, urušavanje studentskog standarda, nepostojanje jakih studentskih predstavnika... i sve to ostaje isto iz godine u godinu.

Podsećamo vas da pročitate i sledeći tekst. Nismo sigurni da su ove izmene bile jasno definisano u ugovorima.

Tagovi

Nemate prava da postavite komentar.

„Naše živote više oblikuju naša očekivanja i nadanja nego li naše iskustvo.“
Bernard Šo

Facebook grupe

Studenti Mašinskog fakulteta u Beogradu
Pridružite se!
Brucoši 2018/19
Mašinski fakultet Beograd
Pridružite se!
II godina 2018/19
Mašinski fakultet Beograd
Pridružite se!
III godina 2018/19
Mašinski fakultet Beograd
Pridružite se!

Anketa

Da li će se kvalitet nastave poboljšati povećanjem školarina?

Nastava