questionPoslednji ispitni rok obeležilo je nekoliko čudnih stvari među kojima se ističe prolaznost iz predmeta Osnove automatskog upravljanja. Na kraju, suma ostvarenih bodova tokom godine nam ostavlja jak utisak da nešto nije uredu. Da li je znanje koje studenti poseduju bilo nedovoljno ili je sam način predavanja i ispitivanja neprimeren studentima pokazuje sledeća analiza.

Rezultate na kraju školske godine možete pogledati ovde.

Ukupan broj studenata koji je pohađao ovaj predmet je 479.
Konačne ocene su iskazane na sledeći način:
Ocenu 5 dobilo je 213 studenata ili 44.5%.
Ocenu 6 dobilo je 200 studenata ili 41.8%.
Ocenu 7 dobilo je 44 studenata ili 9.2%.
Ocenu 8 dobilo je 9 studenata ili 1.9%.
Ocenu 9 dobilo je 4 studenta ili 0.8%.
Ocenu 10 dobilo je 9 studenata ili 1.9%.

Pitanje za Upravu fakulteta jeste: Da li se vrši uporedna analiza studenata koji slušaju neki predmet tokom godine i onog broja koji je isti predmet i položilo, kao i prosečna ocena tog predmeta na kraju svakog ispitnog roka?

Poražavajući podatak jeste 44.5% studenata nisu položili ovaj ispit. Druga poražavajuća činjenica jeste da je 41.8% studenata dobilo ocenu 6. Broj studenata sa većim ocenama je potpuno zanemarljiv u odnosu na broj studenata koji nisu položili ili imaju ocenu 6.

Ovo je ozbiljan problem koji dokazuje da ovaj pedmet duži niz godina zadaje muke studentima. Ako u obzir uzmemo da će "starih studenata" biti 213, i da će pristići i nova generacija studenata, može se zaključiti da na toliki broj studenta efikasnost u predavanjima, vežbama i samom ispitu neće biti na zadovoljavajućem nivou.

Ujedno ovo može biti i prvi zadatak za preispitivanje za novi saziv Studentkog parlamenta koji je stupio na dužnost 1. oktobra 2013.god. 




Komentari  

+2 #12 budimo realni 03-10-2013 15:08
poslednji rok jeste bio mnogo tezi od onog koji je bio u julu..meni samo nije jasno zasto je veliki broj studenta dozvolio sebi da ovaj predmet ostavlja za septembar..od kuce su se radili svi kolokvijumi,tes tovi,dva domaca zadatka,jedino se domaci zadatak 3 radio u zavodu..svako ko se bar malo potrudio mogao je lagano da skupi preko 40 bodova..i onda je imao priliku da radi zavrsni kolokvijum u junu i posle ispit u junu,na kojima je veliki broj zadataka bio iz nekog roka od prosle godine..
+4 #11 budalaštine 03-10-2013 14:00
Ja sam položio predmet, dobio sam 8, nisam izašao na usmeni. Sada mogu da krenem u dva pravca: jedan je da kažem kako se moglo položiti, da je neko stvarno hteo da položi. To je tačno i to ne sporim. Drugi deo se odnosi na to koliko je u stvari ovaj predmet, u obliku kakvim ga predstavlja profesor Lazić, jedna nabacana gomila informacija, kojima ne znaš ni početak, ni kraj, znanje koje ti neće ostati ni 5 sekundi nakon ispita i muka da ovu hrpu nekako uobličiš u smislenu celinu, što predstavlja problem mnogima (pa i meni), koji predmete ne mogu da uče napamet, već sa razumevanjem. Dakle, ovaj predmet je nemoguće, sa razumevanjem, naučiti iz hendauta i predavanja profesora Lazića.
#10 Sanja 03-10-2013 12:39
@Imei
Iz moje generacije (na linkovanom spisku) sam našla 54 osobe. Od tog broja, vidim da je njih 15 sad položilo OAU. Predmet sam slušala pre dve godine (što nije tako davna prošlost) kao i ti ljudi. Sve u svemu, oni ne prođoše. Kako kaže kolega jUSTICE4All, prošle godine kolokvijumi rađeni od kuće (verujem da je tačno, naletela sam na Lazićev info na nakoj stranici na tu temu). Oni opet ne prođoše. Meni sasvim dovoljno da skapiram o čemu se radi.
+3 #9 pasuljcicmika 03-10-2013 00:25
Izgleda da se Laziću prošlogodišnja prolaznost nije svidela, odnosno bila mu je prevelika, pa je sada rešio da se malo pozabavi time. Prošle godine se polagalo u A, a posle smo unosili rezultate kod kuće, koje smo prethodno zapisali na papiru. Ali da je napravio bauk od predmeta, napravio je, jer većini studenata taj predmet ništa ne znači, jer stečeno znanje na tom predmetu se ne može koristiti za neki ozbiljniji rad, jer ovaj predmet je ipak samo uvod u automatsko upravljanje. Jbt, veća je prolaznost na fluidima nego na OAU.
#8 CAR 02-10-2013 21:52
Bio jednom jedan lav. Kakav lav? STRASAN lav, zvao se LAZIC CAR :D
+9 #7 Filip 02-10-2013 21:48
Погледајте само последња два рока(ви што сте ово лако дали) па онда напишите, али искрено, колико би задатака знали да урадите. 99% људи којима сам показао задатке, који су такође положили као и ви што се јављате, нису знали ни да почну већину задатака. И да, има доста нас старих студената, али ми није јасно чему води овакво давање рокова? Не тражим да нас неко пусти, далеко од тога, него да се само ово унормали, а да не долазе задаци којих нису били на предавањима, тј нису били ни слични.
+8 #6 Imei 02-10-2013 18:29
@sankilicica Kada si ti polagala predmet, mozda je i profesor drugacije postupao. Verovatno nisi upucena u trenutno stanje. Nije bitno ono sta i kako je bilo pre, bitno je sta je sada. Ne zivimo u proslosti.
+2 #5 Sanja 02-10-2013 17:24
Imam utisak da je tu neko mnogo ljut na profesora koji predaje OAU.Zbog čega se konstantno žalite na njega? Kako to da nikom ne smeta što nam je matematika tokom celog školovanja buđava?Kako to da su svi ok sa činjenicom da se izborni predmeti biraju po sistemu "koji će lakše da se prepiše"?I gde to piše da svi studenti moraju da prođu svaki ispit i da niko ne sme da prenese predmet u sledeću godinu?Ako neko ima problem da položi OAU, mogu samo da zamislim šta će biti sa takvim studentom kada naiđe na neki tvrđi orah (da ne imenujem sad, cenim i poštujem profesore koji drže do svojih predmeta i svojih katedri).Kada sam ja polagala ovaj predmet, tada je bilo da se sa predispitnim bodovima mogla maksimalno dobiti sedmica, a svi koji su hteli višu ocenu, morali su da spremaju usmeni, koji se sastojao od oko 100 teorijskih pitanja.Iz moje perspektive gledano, mogu samo da zakljucim da je jako mali broj osoba zaista shvatio svoje obaveze, dok su ostali otaljavali posao.Mislite o tome.
-7 #4 marijana08 02-10-2013 01:11
Slazem se sa kolegom, nije problem ni u profesorima sa katedre, ni u predmetu, vec u ljudima koji nista ne rade, a takvih je sigurno vise od 50%... Tako da je prolaznost i vise nego odlicna, obzirom na to kakvi profili ljudi danas upisuju fakultet...
-6 #3 budimo realni 01-10-2013 23:11
Od 479 studenata koji su slusali ovaj predmet,260 je slusalo prvi put,ostali studenti su predmet slusali ponovo,njih 219. Od ovih 260 koji su slusali prvi put,predmet je polozilo oko 200studenata,a nije polozilo negdje oko 60. Kod studenata koji slusaju predmet ponovo je mnogo losija situacija, oko 70 je polozilo,a oko 150 nije..sto znaci da od ovih 213 koje ste vi naveli da ce biti 'stari studenti' njih 150 ce slusati ovaj predmet po treci put..sta vama to govori? ko je kriv za to? svi su ista predavanja slusali i isti su kriterijumi bili za sve..
+3 #2 jUSTICE4All 01-10-2013 22:57
Razumem ja da je, verovatno, profesor bio stroziji nego prethodne godine i sve...Ali kolokvijumi su se radili, bar prosle godine, kuci. Sa knjigom i sveskom i bilo kojom drugom literaturom... Ja bih radije da uradite analizu prolaznosti iz mehanika 2,3 itd. SAU je predmet koji moze samostalno da se nauci i jos bitnije moze ponovo da se slusa (predavanja i kolokvijumi), gde mehanike NE MOZES !
-15 #1 jovana 01-10-2013 22:47
ko god je isao redovno na predavanja mogao je poloziti ovaj predmet, a to sto studenti vise vole da sede kod Dekija nego na predavanjima pa se posle zale je njihov problem. Prolaznost je veca od 50% i to je dovoljno i to ce ti sama uprava fakulteta reci, a predmet vecinom nisu polozili studenti koju su upisali pre 2010

Nemate prava da postavite komentar.

„Život od nas ne traži da budemo najbolji, već da se potrudimo najbolje što možemo.”
Džekson Braun

Facebook grupe

Studenti Mašinskog fakulteta u Beogradu
Pridružite se!
Brucoši 2018/19
Mašinski fakultet Beograd
Pridružite se!
II godina 2018/19
Mašinski fakultet Beograd
Pridružite se!
III godina 2018/19
Mašinski fakultet Beograd
Pridružite se!

Anketa

Da li će se kvalitet nastave poboljšati povećanjem školarina?

Nastava