Značenje zupčanika u svakodnevnici koja nas okružuje znaju svi a ponajbolje Mašinci. Naravno Zupčanik je našao svoje mesto i na našem portalu.

Zupčanik predstavlja novi servis namenjen svim studentima Mašinca a samo ime odabrali su naši studenti putem ankete na Fejsbuku.

Svi oni koji su ikada posećivali i koristili sajtove sa konceptopm "Questions2Answers", sličnim onima koji koriste Stack Excange ili Yahoo answers, lako će se uklopiti i prilagoditi korišćenju zajedničkog novog servisa.
Sa druge strane, za sve one koji se prvi put susreću sa ovakvim konceptom sajta, ideja ovog servisa jeste da se nepotrebne diskusije svedu na minimum sa akcentom na postavljanje preciznih pitanja i odgovora.

Kako funkcioniše
Ukoliko imate nejasnoća prilikom učenja ili rešavanja drugih problema, potrebno je da taj problem opišite što detaljnije. Ukoliko postoji neko od kolega koji su imali isti problem a rešili ga, mogu vam dati odgovor na vaše konkretno pitanje.

Proces dobijanja povratnih informacija je automatizovan, tako da ćete dobiti povratnu poruku od sistema da je postavljen odgovor na vaše pitanje. Ukoliko ste zadovljni odgovorom i ukoliko vam je taj odgovor pomogao da rešite problem, možete ga obeležiti kao tačan i na taj način olakšati kolegama koje budu imale isto pitanje u budućnosti.

Zašto da koristite Zupčanik, a neki drugi oblik dobijanja informacijа?
MASINAC.org portal se uvek vodio logikom da studenti Mašinca mogu da na jednom mestu nađu sve ono što im može pomoći u rešavanju nejasnoća tokom studija. Stoga, kolegijalnost je nešto na šta se većina posetilaca ovog portala navikla. Zupčanik je zamenio staru bazu Foruma koji je do skoro postojao na našem sajtu. Pričišćena baza, gde su ostavljena pitanja i odgovori koji su relevantni kako krajnji korisnici ne bi morali da isčitavaju strane i strane postavljenih odgovora koje nisu vodile nikuda.

Sa druge strane danas imamo Fejsbuk grupe koje su oglavnom zatvorene i ograničene na pojedine generacije studenata. Svo znanje koje se u tim grupama razmenjuje ostaje u istim, pa tako naredna generacija počinje da prikuplja informacije ispočetka.

Zato je kolegijalnost ključna reč u korišćenju i razvoju ovog servisa.

Zupčanik za razliku od Fejsbuk grupa predstavlja anoniman servis u kome mogu da učestvuju svi. Nadamo se da će i asistenti i profesori prateći pitanja za svoje predmete biti voljni da odgovore na pojedina pitanja ili čak unaprede svoja predavanja kroz odgovore.

Uputstvo za korišćenje servisa
  • Za korišćenje Zupčanika potrebno je da budete registrovani član na našem portalu. Registraciju možete izvršiti putem ovog linka ili klikom na ikonicu u glavnom meniju. Morate biti ulogovani na sistem kako biste mogli u potpunosti da koristite servis. Ukoliko ne koristite svoj računar prilikom korišćenja servisa, ne zaboravite da se odjavite sa portala kako ne bi došlo do mogućih zloupotreba. 
  • Kada postavljate pitanje, naslov pitanja treba da formulišete tako da na najbolji način opisuje suštinu pitanja u nekoliko reči.
  • Tekst pitanja služi da detaljno opišete pitanje, odnosno problem. Ostavite što više informacija, kako bi odgovori bili što kompletniji.
  • Ne zaboravite da tagujete pitanja. Ispod polja za unos opisa pitanja, pronaći ćete polje "Tagovi". Na primer, postavljate pitanje vezano za Mehaniku 1. Takvo pitanje možete tagovati sa "mehanika, mehanika-1". Ukoliko je taj tag neko već koristio, sistem će vam ga sam ponuditi. Možete postaviti više tagova, a tagovi se razdvajaju zapetama. Tag može da se sastoji od više reči "osnove-automatskog-upravljanja”. U tom slučaju reči spajate srednjim crticama (minus) ili možete koristiti skraćenice ("oas"). Tagove unosite isključivo "ošišanim" latiničnim pismom (konačno smo mu našli primenu), malim slovima.
  • Ukoliko želite da odgovorite na neko pitanje, ali smatrate da u pitanju nije navedeno dovoljno informacija kako biste taj odgovor dali, zamolite autora pitanja da pitanje dopuni podacima koje vi smatrate bitnim i to koristeći opciju "komentariši", a ne opciju "odgovori".
  • Opciju "odgovori" koristite onda kada imate dovoljno informacija da ponudite konkretno rešenje problema iz pitanja.
  • Ukoliko primetite da na nekom pitanju postoji odgovor, ali ga niko nije obeležio kao ispravan, možete mu dodeliti plus ili minus klikom na strelice pored odgovora.

Zupčaniku možete pristupiti putem glavnog menija ili klikom na link ispod.


Da bi ovaj servis funkcionisao besprekorno potrebna nam je i vaša pomoć. Ukoliko ima zainteresovanih studenata koji bi nam pomogli u održavanju i administriranju Zupčanika, mogu se prijaviti putem ove forme.

Tagovi

Nemate prava da postavite komentar.

„Dobar život je nadahnut ljubavlju i vođen saznanjem.“
Bertrand Rasel

Facebook grupe

Studenti Mašinskog fakulteta u Beogradu
Pridružite se!
Brucoši 2018/19
Mašinski fakultet Beograd
Pridružite se!
II godina 2018/19
Mašinski fakultet Beograd
Pridružite se!
III godina 2018/19
Mašinski fakultet Beograd
Pridružite se!

Anketa

Da li će se kvalitet nastave poboljšati povećanjem školarina?

Nastava