U proteklih par dana analizirali smo događaje koji se tiču svih studenata, a vezani su za studentske proteste i "dogovore" koje su sklopili SKONUS i Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Vlade republike Srbije.


Pošto nam se svima mažu oči mi ćemo pokušati da vam odgovorimo na pitanje šta se ustvari desilo?

1. U izmenama zakona broj rokova je smanjen na 5. (u zakonu postoji clan o autonomiji fakulteta kojim se omogucava propisivanje vanrednih rokova.)

Zahtev studenata je bio da broj rokova ostane 6.

Dogovoreno je da broj rokova bude 5 uz autonomiju fakultetima da odobre vanredne rokove.

2. U izmenama zakona ukida se apsolventski staž, odnosno finansiranje produžene godine studentima koji su upisane posle školske godine 2009/10.

Zahtev studenata je bio da pravo na apsolventski staž imaju sve generacije koje su upisane pre nego što su donete izmene zakona. (Ovim bi pravo na apsolventski staž imale sve generacije studenata zakljucno sa generacijom 2013/14)

Posle "dogovora" SKONUS-a i Ministarstva obajvljeno je da Ministarstvo smatra opravdanim ovaj zahtev studenata, pri čemu nigde nije rečeno da će biti i odobren. Pri tom, u dogovoru piše da je maksimalno trajanje apsolventskog staža godinu dana. To praktično znači da apsolventski staž može trajati jedan dan i da se prekine. Daleko ozbiljnije zvuči "minimalno godinu dana" i mislimo da je to trebalo da bude dogovor.

3. U izmenama zakona studenti koji su upisali studije 2006. godine i kasnije gube status studenta nakon isteka dvostrukog trajanja studentskog programa pri čemu Ministarstvo dozvoljava da se studentu odobri pismena molba za produženje statusa studenta.

Zahtev studenata je bio da se ne gubi pravo studenta, odnosno da se svaka pismena molba odobri.

Prema dogovoru, Ministarstvo je "preporučilo'' da se ove molbe uvek odobre, ali kako fakulteti po Zakonu imaju široku autonomiju, ovo ne daje nikakvu garanciju studentima, pogotovo jer preporuka dolazi od Ministarstva čiji ministar ni sam ne zna šta govori, a to se može videti iz sledecih citata:
"SKONUS, koji predvodi protest studenata, učestvovao je u javnoj raspravi o Zakonu o visokom obrazovanju u kojoj je cak i pohvalio više predloga Ministarstva. Medutim, niti u daljem postupku donošenja Zakona, ni nakon što je Zakon usvojen, SKONUS nije iskazao svoje neslaganje sa zakonskim odredbama.''', - Iz „saopštenja povodom protesta“ studenata Ministarstva prosvete, 06.10.2014.

"Dobili su prvi mogući termin i biće primljeni u petak. Nikad ranije nisu tražili sastanak sa ministrom prosvete. Tokom leta je SKONUS slao određene primedbe na predložene izmene zakona, neke su možda uvažene, a svakako nisu tražili sastanak", rekao je Verbic za RTS, 09.10.2014.

Ovom prilikom obaveštavamo Ministra Verbica da su protesti zakazani za 15. oktobar, pošto on ne zna šta će se desti ukoliko ništa ne bude dogovoreno, a mi kao studenti, mislimo da ništa nije dogovoreno.

"Ministar je za RTS dodao da ne zna šta ce se desiti ukoliko se ne postigne dogovor sa studentima i dodao da prvo mora da se sastane sa njima i čuje njihove zahteve.''

Koji će biti ishod svega, ni sami ne znamo, ali znamo da na proteste moramo ići, ali ne pod organizacijom nikakvog SKONUS-a, nikakvih Frontova, ne pod lidersvom Marka Gojaka, famoznog predstavnika studenata našeg fakulteta na Univerzitetu već samoinicijativno i u borbi za svoja prava!

Nemate prava da postavite komentar.

„Moje greške su moj život.“
Semjuel Beket

Facebook grupe

Studenti Mašinskog fakulteta u Beogradu
Pridružite se!
Brucoši 2018/19
Mašinski fakultet Beograd
Pridružite se!
II godina 2018/19
Mašinski fakultet Beograd
Pridružite se!
III godina 2018/19
Mašinski fakultet Beograd
Pridružite se!

Anketa

Da li će se kvalitet nastave poboljšati povećanjem školarina?

Nastava