Napravili smo kratku analizu liste prijavljenih studenata za polaganje prijemnog ispita ove godine, i rezultati su impresivni.

U junskom upisnom roku prijavilo se 1034 budućih brucoša. Možemo da primetimo da se prijavilo 494 kandidata više nego što je predviđeno da bude upisano ove školske godine. To je u procentima za 91,5% više od predviđenog broja. Iz ovoga se može izvući zaključak da će konkurencija na Mašincu ove godine biti veoma visoka. 1.91 student je prijavljen na jedno mesto.

Podsetićemo vas da će ukupan broj primljenih kandidata za školsku 2016/17.god. biti 540 (520 budžet i 20 samofinansirajući).

U prilog gore navedenom idu i drugi podaci kao što su:
  • čak 96 prijavljenih kandidata donosi maksmilanih 40 bodova iz srednje škole ili 17,4% od ukupnog broja koji će biti primljeni
  • 859 prijavljenih ima prosek bodova iz srednje škole veći od 30 ili 59% više od ukupnog broja koji će biti primljeni
  • 175 prijavljenih ima prosek bodova ispod 30 ili 32% od ukupnog broja koji će biti primljeni
U poređenju sa prošlom godinom u junskom roku, ove godine prijavilo se 160 kandidata manje. Ukupan broj prijavljenih kandidata prošle godine bio je 1194.

Sada sledi i najbitniji podatak u ovoj analzi - najmanji ukupni broj poena potreban za upis na budžetski status studiranja bio je 81,62, dok je za samofinansirajući status studiranja bio 81,08. Ovo se naravno odnosi na prošlu godinu.

Iz prikazanih činjenica i ranijeg iskustva, smatramo da će i ova godina doneti isti, ako ne i viši, nivo konkurencije među prijavljenim kandidatima. Nadamo se da će ovo zaista doneti i visok nivo kompetentnosti na Mašinac u novoj školskoj godini.

Vrlo je verovatno da polaganja prijemnog ispita u septembu neće ni biti, a isto tako nismo sigurni da će kandidati koji su polagali prijemni iz matematike na nekom drugom fakultetu moći da prenesu svoje bodove na Mašinac jer po svemu sudeći sva slobodna mesta biće popunjena još u prvom roku.

Vaše je da date svoj maksimum 1. jula za kada je i zakazano polaganje prijemnog ispita bez obzira na to koliko bodova donosite iz srednje škole. Jedino sigurno je da će se bukvalno odlučivati o 0,01 osvnojenih bodova.

Komentari  

#1 Vojislav Pancevo 19-07-2016 10:57
Ako je ovo impresivno, onda očekujem i sledeću vest od vas kako će biti prijemni i u septembru na Mašincu, pošto od tih 1034 prijavljenih, nema 520 za budžet da se popuni, zato što pola nije položilo prijemni, a pola se osiguravalo za druge fakultete. Zamalo da dobijete posao kod Radivoja Mitrovića i da mu radite na promociji kao ovi sa RTS-a.

Nemate prava da postavite komentar.

Facebook grupe

Studenti Mašinskog fakulteta u Beogradu
Pridružite se!
Brucoši 2018/19
Mašinski fakultet Beograd
Pridružite se!
II godina 2018/19
Mašinski fakultet Beograd
Pridružite se!
III godina 2018/19
Mašinski fakultet Beograd
Pridružite se!

Anketa

Da li će se kvalitet nastave poboljšati povećanjem školarina?

Nastava